Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema referenduma?

Vlada povlači Zakon o radu iz procedure!

mlakar
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
03.09.2010.
u 15:10

U Sabor još nije stigao zahtjev za povlačenje Zakona o radu iz procedure, ali postoje najave iz Vlade da će se to dogoditi, potvrdio je za Večernji list predsjednik Sabora Luka Bebić.

U Sabor još nije stigao zahtjev za povlačenje Zakona o radu iz procedure, ali postoje najave iz Vlade da će se to dogoditi, potvrdio je za Večernji list predsjendik Sabora Luka Bebić.

Dodao je da ne postoji formalizirani zahtjev, ali da mu je iz Vlade telefonom najavljena ta mogućnost. Koji je formalni razlog za povlačenje zakona iz procedure, danas se nije moglo doznati, kao niti odgovor na pitanje, postoje li osnove za provedbu referenduma i nakon što je prijedlog spornih izmjena ZOR-a povučen iz procedure.

Ipak, ovom najavom prestaje potreba za referendumom za koji su sindikati prikupili osamstotinjak tisuća potpisa građana. Više nije bitno tko je gdje potpisom podržao tu inicijativu, u mjestu gdje je privjavljen ili 500 kilometar dalje, koliko je potpisa odbačeno, a koliko ih je regularno prikupljeno. Nestao je i prijepor svih prijepora, je li bilo nužno potpise prikupljati u uvezene knjige ili je bilo dovoljno prikupiti ih i na neuvezane listove. Vlada može odahnuti, iako su građani ti koji su na kraju pobjedili. Sindikati, međutim, nisu pretjerano oduševljeni.

- Vlada se očito dobro prepala suda javnosti i reakcije građana kad se odlučila na povlačenje Zakona o radu. Pokazali su time kakve su im bile namjere. Kad netko misli ozbiljno ne povlači se lako i nakon prve kritike, nego ide do kraja. Krajnje je neozbiljno to što vlada radi. Mogli su nam prištedjeti puno troškova, grafološkog vještačenja i sve ove gužve - rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na Danima piva u Karlovcu.

Sa smjehom je komentirao i izjavu premijerke Jadranke Kosor da se HDZ drži zakona kao pijan plota. Rekao je da on u mladosti nije koristio tu uzrečicu, koju sad upotrebljavaju u HDZ-u.

- Ne znam što im to znači. Vjerojatno da su pijani ili da ne vide dalje od plota - zaključio je Milanović.

- Ove akrobacije koje su se zadnjih dana događale i cijela serija poteza koje je Vlada povukla, uključujući i ovaj zadnji s povlačenjem izmjena i dopuna ZOR-a je apsolutno neobjašnjiva. Osramotili su se i premda bi se, s pozicije opozicije, moglo veseliti, ovakvoj blamaži ja se ne veselim jer ne zastupam tezu "što gore, to bolje". No, činjenica je da su ovo posve nelogični potezi i ne mogu dokučiti koja je logika i smisao cijele te priče - rekla je Vesna Pusić.

- Povlačenje izmjena i dopuna Zakona o radu iz saborske procedure mala je pobjeda. Puno je gorčine nakon svega. Sindikati ustraju na referendumu jer kad jednom referendumom građani nekoj izmjeni zakona kažu ne, onda se takve izmjene više nikada ne mogu napraviti. Osim ako bi ova ili neka slijedeća vlada napravila referendum, a građani promjenili mišljenje – kaže predsjendik HUS-a Ozren Matijašević.

Ističe kako će od provedbe referenduma odustati samo ako Vlada donjela odluku koja ima snagu zakona da se u Zakon o radu, u ovome smislu više neće dirati i da ta odluka bude obvezujuća za sve buduće vlade.

Formalno, zahtjev da se izmjene i dopune Zakona o radu povuku iz saborske procedure mora donjeti Vlada, koja je prijedlog zakona u saborsku proceduru uputila još u svibnju. Taj zakon nije došao do plenarne sjednice jer su sindikati krenuli u proceduru za referendum pa je premijerka Jadranka Kosor uputila zahtjev predsjendiku Sabora Bebiću da se zakonski prijedlog ne uvrštava na dnevni red do daljnjega. Iako je jučer poslijepodne krenula glasina da je Vlada već donjela odluku na telefonskoj sjednici, to se nije dogodilo, ali će se dogoditi u sliejdećih nekoliko dana, najkasnije sredinom idućega tjedna.

U međuvremenu, sindikati su prikupili više od 815.000 što regularnih, što neregularnih potpisa, a Vlada je, odnosno ministarstva uprave i unutarnjih poslova te dvije privatne tvrke, potrošila 40 dana za njihovu provjeru. Uz 40 dana, utrošeno je i 2,1 milijun proračunskih kuna. Četrdesetodnevna analza, ukratko, pokazala je kako si svi potpisi građana prikupljeni u suprotnosti s odredbama Zakona o referendumu, na neuvezane papire, s mijenjanim rednim brojevima, a za gotovo 90 tisuća imena i prezimena, ne i potpisa, sumnjalo se da nisu vlastoručni.

Problem je bio i u činjenici da je oko 350 tisuća građana potporu referendumu dalo daleko od mjesta u kojem su prijavljeni. Sve je kulminiralo kada je na internetskim stranicama Vlade objavljeno četristotinjak imena i prezimena potpisnika.

Pravnici su rekli da je to kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka, a ministar uprave Davorin Mlakar tvrdio da nije. Iznio je nekoliko obrazloženja u korist tezi da se nije ogriješio o spomenuti zakon, no ostalo je visiti u zraku zašto je, obrazloženjima unatoč, premijerka Kosor od Mlakara zatražila očitovanje, zašto su u Vladi odmah rekli da je krivnjom D. Mlakara objavljen krivi dokument i slijedom toga do nečitkosti zamutili imena i prezimena potpisnika referenduma. Na sve to ministar uprave jučer nije imao nikakav komentar te je uputio novinare da se o tome raspitaju u Vladi.

Također nije jasno zašto su potpredsjendik HDZ-a Ivan Jarnjak i glavni tajnik Branko Bačić jučer popodne tvrdili da je HDZ za referendum kad su već tada znali da Vlada iz saborske procedure povlaći sporne izmjene ZOR-a. Premijerka Kosor jučer nije bila rječita, barem, što se tiče referenduma. Njezina je izjava nakon sjednice Predsjendištva stranke bila posvećena nužnosti poštivanja zakona.

– Vlada je obavila svoj posao, držali smo se zakona. Neki misle da se ne treba držati zakona kao pijan plota, ali mi mislimo da treba – objasnila je Kosor ispred stranačke središnjice.

U cijelom spektaklu oko referenduma radnicima je bitno da su njihova temeljna prava donekle zaštićena, a dobrih strana od odustajanja Banskih dvora imat će i državna blagajna. Po svemu sudeći, deficit će biti 170 milijuna kuna manje nego je to predviđeno posljednjim rebalansom. Ušteda je minimalna, ali u doba krize itekako značajna.

Komentara 278

OB
-obrisani-
16:29 03.09.2010.

Eto sad je NAROD jos i NEPISMEN, ma kaj da radimo sa STOKOM sitnog zuba ??

OB
-obrisani-
16:29 03.09.2010.

Stiglo je i pojačanje u vidu karlovačkog bosančerosa.

OB
-obrisani-
16:43 03.09.2010.

e nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije