Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na pušače!

Vlada podigla trošarine na cigarete i duhan!

pušenje
David Ebener/DPA/PIXSELL
04.06.2013.
u 15:46

"Povećava se iznos minimalne trošarine na cigarete sa 486 kuna za 1000 komada na 567 kuna za 1000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan", piše u priopćenju Vlade.

Vlada je na telefonskoj sjednici povećala cijenu trošarine na cigarete, a to objašnjavaju pravilima EU koja moramo poštovati kod ulaska u Uniju.

"Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1000 komada cigareta, uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete sa 486 kuna za 1000 komada na 567 kuna za 1000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg", piše u priopćenju koje je poslala Vlada.

Objašnjavaju da je Hrvatska preuzela obvezu da danom pristupanja Europskoj uniji "ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta".

Iz Vlade kažu kako će se "osim fiskalnih učinaka", odnosno više novca u proračunu, povišenjem trošarina postići i "zdravstveni efekti", odnosno da će se manje pušiti, a to od nas traži Svjetska zdravstvena organizacija. Više trošarine sigurno će značiti i više cijene za krajnje potrošače.

>>'Nije onemogućena opskrba cigaretama na hrvatskom tržištu'

>>Pušači, čeka vas poskupljenje cigareta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije