Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada ove godine neće mijenjati Izborni zakon

Most je predložio izmjene s manje zastupnika i više preferencijalnih glasova, a GLAS mješoviti izborni model
15. siječnja 2019. u 00:00 9 komentara 1357 prikaza
Naslovnica 15. 1. 2019.

Vlada u ovoj godini ne planira napraviti nijednu krupnu, kamoli suštinsku, izmjenu u izbornom zakonodavstvu, osim uvesti preferencijalni glas i na lokalne izbore iako se pokazalo da aktualna izborna pravila zahtijevaju prilične promjene. Proizlazi to iz Vladina plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu u kojem, osim izmjena Zakona o lokalnim izborima, nema nijednog drugog zahvata u izborne zakone.

Prioritet pravila referenduma

Ministarstvu uprave, prema tom planu, prioritet je novi Zakon o referendumu koji će Vlada donijeti do kraja ožujka i kojim će se regulirati prikupljanje i provjera potpisa za referendumske inicijative. Ne čudi da je Vladi prioritet baš taj zakon jer je pritisnuta referendumskim zahtjevima, ali čudi da pred parlamentarne izbore 2020. godine propušta priliku urediti izborna pravila. Štoviše, promjene izbornog sustava aktualna su tema koja se s referendumskih inicijativa prelila i na oporbene političke stranke koje u saborsku proceduru upućuju svoje prijedloge promjena.

I ministar uprave Lovro Kuščević proljetos je baš na okruglom stolu Večernjeg lista bio najavio da će Vlada do idućih parlamentarnih izbora urediti izborne jedinice, što zahtijeva i Ustavni sud jer u nekima broj birača bitno odstupa od dopuštenih pet posto pa saborski mandat ne vrijedi jednak broj glasova u svakoj jedinici, ali i uvesti više preferencijalnih glasova na parlamentarne izbore. Sudeći prema sadašnjem planu zakonskih aktivnosti, i na izbore 2020. godine ići ćemo po postojećim, neustavnim izbornim jedinicama.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

>> Za otplatu duga može i stari auto skuplji od 10.000 kuna

>> Tko pali aute u Zagrebu?

>> Vitamini: Istina i mitovi

>> Boja, čipka i koža glavni trendovi u muškoj modi

Naslovnica 15. 1. 2019. | Autor :

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • goran2hr:

    Dobro, ne dirajte onda ni zakon o referendumu (ne zabranjujte ih).

  • Muzakus:

    Imamo Hrvatsku, nemojmo je izgubiti promjenom izbornog zakona. HDZ/HNS/SDSS/SDP

  • Biouskoli91:

    Zar je netko ocekivao nesto drukcije?! #vjerodostojno ...