Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada otupila škare: Ušteda smanjena za 1,2 milijarde kuna

Božićnica i regres - O kresanju ili ukidanju tih naknada zaposlenima u državnoj upravi sa sindikatima se neće morati pregovarati budu li ministri strogo poštovali limit, poručuju iz Vlade
13. veljače 2012. u 10:30 513 komentara 3 prikaza
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je prihvatila državni proračun težak 118,84 milijarde kuna. Tako je u odnosu na 2011. proračun uspjela smanjiti za (samo) 3,4 milijarde kuna, a ne 4,6 kao što je bila najavila u smjernicama na osnovi kojih se proračun i radio. Doduše, i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić napomenuli su da proračunska ušteda zapravo iznosi četiri milijarde kuna!

Šansa i za razvoj

– Ove godine dobit ćemo čak 600 milijuna kuna više nepovratnih sredstava iz programa europskih fondova nego lani. Pa kako je to trošak koji ne utječe na deficit, mi i tih 600 milijuna računamo kao ovogodišnju uštedu. Tim iznosom dolazimo do rashoda koji su četiri milijarde manji nego lani – objasnio je Linić.

Gdje je “nestalo” još 600 milijuna kuna koje je Vlada u svojim smjernicama planirala uštedjeti, objasnio je premijer Zoran Milanović.

– Ipak smo tih 600 milijuna odlučili iskoristiti za razvojne regionalne i europske projekte, za pomoć pri zapošljavanju i za obveze prema poljoprivrednicima koje su nastale lani, a isplaćuju se ove godine – rekao je Milanović. Predsjednik Vlade “svoj” prvi proračun opisao je realnim i humanim.

– Godinama smo slušali floskule da je proračun i razvojni i socijalni. Ovaj je proračun realan. On ima prilike biti i razvojni, a ima i komponentu zaštite najugroženijih u krizi, i po tome je human – rekao je.

Vlada je tako na kraju ipak “otupila škare” prema poljoprivrednicima i smanjila im poticaje za “samo” 817 milijuna kuna, a ne milijardu, kao što je bila najavljivala – dakle, s lanjskih 3,6 na ovogodišnjih 2,8 milijarde kuna. Tristotinjak milijuna kuna manje dobit će i HŽ, tako da će Vlada ove godine na subvencije ukupno utrošiti 5,5 milijardi kuna, što je 1,2 milijarde manje nego lani.

Od predviđene dvije milijarde kuna uštede na troškovima za službenike u državnoj administraciji, Vlada nije odustala. Ove godine planira se uštedjeti čak 1,1 milijardu kuna na posebnim dodacima na plaće, 400 milijuna na ugovorima na određeno vrijeme, 200 milijuna na prekovremenim satima...

– Ako uspijemo ostvariti planirane uštede i ako ministri ne budu probili limite, onda neće biti potrebno pregovarati o ukidanju božićnica i regresa. Vjerujem da ćemo uspjeti jer ćemo, među ostalim, ukinuti i dodatke za zaposlenike koji rade na europskim projektima koji su zbog toga imali i do 20 posto veće plaće – rekao je naš sugovornik iz Vlade i dodao da će Ministarstvo financija svaki dan vršiti nadzor nad svim isplatama za zaposlenike u državnoj upravi.

Prodaja HPB-a i CO-a

Proračunskih “škara” ostali su pošteđeni umirovljenici, rodilje, djeca i branitelji. Za braniteljske i opće mirovine izdvojit će se čak i više nego lani, a iznosi za dječje doplatke i rodiljne naknade ostat će na prošlogodišnjoj razini.

Vlada planira deficit od 9,9 milijardi kuna, što je 2,8 posto BDP-a. Za servisiranje javnog duga Vlada će se ove godine morati izdvojiti čak 23 milijarde kuna – za 21 milijardu će se zadužiti, a dvije milijarde planira prikupiti privatizacijom Croatia osiguranja i HPB-a.

Sabor i Ured predsjednika dobivaju manje

Sabor i Ured predsjednika dobivaju manje, Vlada više nego lani

Prema prijedlogu proračuna rashodi bi u ovoj godini trebali iznositi 117,1 milijardu kuna, dok su projekcije za 2013. i 2014. 118,3 te 120,8 milijardi.

Hrvatski sabor u ovoj bi godini trebao dobiti 205 milijuna kuna, što je za oko 57 milijuna manje nego lani.

Za Ured predsjednika predviđeno je 49,5 milijuna, odnosno gotovo šest milijuna manje nego lani, dok je za Ured bivšeg predsjednika RH predviđeno 995.000, odnosno 224.000 manje nego u 2011.

Vlada RH dobit će gotovo 57 milijuna kuna više nego lani, pa će na raspolaganju ove godine imati 270 milijuna kuna.

Za ovoliko su ministarstvima smanjeni pr

Za ovoliko su ministarstvima smanjeni proračuni u odnosu na 2011.

financije – 1 milijarda kuna manje

MORH – 231 milijuna manje

MUP – 340 milijuna

gospodarstva – 39 milijuna

poduzetništvo i obrt – 43 milijuna

kultura – 38 mil. 

poljoprivreda – 515 mil. 

regionalni razvoj – 117 mil. 

pomorstvo i promet – 357 mil. 

graditeljstvo – 26 mil. 

znanost – 393 mil. 

turizam – 35 mil. 

uprava – 20 mil. 

zdravlje – 740 mil. 

socijalna politika i mladi – 70 mil.

pravosuđe – 217 mil. 

Za ovoliko su ministarstvima povećani proračuni u odnosu na 2011. 

branitelji – 8,5 mil. više

MVP – 20 mil. više

zaštita okoliša – 98 mil. 

rad i mirovinski sustav – 341 mil. 

Predviđeni proračunski deficit 9,9 mlrd.

Predviđeni proračunski deficit 9,9 mlrd.kn - Milanovićeva vlada ambiciozno planira smanjiti deficit za više od pet milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnji.

 

Smanjenje u odnosu na proračun 2011. 3,4 mlrd. kn - u Vladinim smjernicama najavljivala se ušteda od 4,6 milijardi kuna

 

Za subvencije i poticaje Vlada će ove godine izdvojiti 1,2 milijarde kuna manje nego lani

 

Na posebnim dodacima na plaće zaposlenih u državnoj upravi uštedjet će se 1,1 milijarda

 

Čak 600 milijuna Vlada planira uštedjeti na prekovremenim satima i radu na određeno

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • -obrisani-:

  u odnosu na HDZ niste ništa poduzeli,čista kozmetika i odgađanje kraja

 • Avatar slavko stečajko
  slavko stečajko:

  Proračun je isti minus sredstva za znanost. KUKURIKU 25 % PDV.

 • tom:

  ovi iz kukuriku koalicije predvođeni čačićem i milanovićem ne samo da su glupi i nesposobni, nego su i - opasni! bez ikakvih skrupula guraju cijelu naciju u propast! jer proračun manji za 3,4 milijarde, uz povećanje PDV-a i drugih poreza ... prikaži još! - samo je šaka pijeska u oči nemoćnim građanima! tu je jedini spas - revolucija!!!