Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Vlada osigurala novac, poslodavci se bune: Pripravnicima ne žele davati pola plaće

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
19.04.2018.
u 22:35

U državnoj upravi i javnom sektoru krajem rujna prošle godine bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo 2015.. Ima novca za 30.000 pripravnika, ali tvrtkama su i dalje draži besplatni SOR-ovci.

Vlada je izuzela od zabrane zapošljavanja u javnom sektoru pripravnike u reguliranim djelatnostima iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture, kako bi zaposlili oko tri tisuće pripravnika. Sufinanciranje pripravničkog rada nova je mjera s kojom država u tri godine planira obuhvatiti 30 tisuća mladih ljudi, od kojih bi se 27 tisuća trebalo zaposliti u realnom sektoru.


 

Pripravnicima u privatnom sektoru država će osigurati pola njihove plaće, dok bi mladi u javnom sektoru cijelu plaću dobivali na teret državnog proračuna, ali ograničenu na 85 posto plaće radnog mjesta. Plaće pripravnika u gospodarstvu nisu limitirane i tvrtka može mladom pripravniku dati 10 tisuća kuna neto, a dobiti od države nazad pet. No, u tom grmu leži zec. U prva tri mjeseca ove godine zaposleno je samo 47 pripravnika u realnom sektoru jer je poslodavcima i pola plaće previše pa radije uzimaju mlade ljude na stručno osposobljavanje, za koje ne moraju izdvojiti ni lipu.

Godišnje je preko stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa znalo raditi i po 40.000 mladih ljudi, dio ih je nalazio posao, no mnogi su se vraćali na burzu. Protiv takvog rada oštro su se izjasnili sindikati i Mreža mladih, pa je i država zaoštrila kriterije za njegovo korištenje. Ove godine broj mladih na plaćenom stručnom osposobljavanju, za koji se dobiva minimalna plaća, trebao bi biti sveden na 4200. Inače, neovisno o zabrani zapošljavanja, krajem rujna prošle godine u državnoj upravi i javnom sektoru bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo zaposleno krajem 2015. Na burzi je 3697 osoba u reguliranim profesijama iz djelatnosti zdravstva, 3731 osoba iz obrazovanja, 2089 osoba iz socijalne skrbi te 206 iz područja kulture.

Komentara 15

I1
ing-12345
01:39 20.04.2018.

poslodavci imaju računicu: pripravnika moraju platiti a osobu na osposobljavanju tj. ROBA ne moraju. Pa naravno da robovlasnici podržavaju ropstvo. Puno "hvala" za to SDP-u i njihovom Milanoviću i Mirandu Mršiću te danas HDZ-u i Andreju PLenkoviću

IC
ICCO
23:01 19.04.2018.

Samo nek se bune, zbog tako niske razine drustveno odgovornosti, traziti Ce radnu snagu po starac min domovima. I uvijek je naravno netko drugi kriv.

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
22:53 19.04.2018.

Lijepa naša domovino o junačka zemljo mila .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije