Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada osigurala novac, poslodavci se bune: Pripravnicima ne žele davati pola plaće

U državnoj upravi i javnom sektoru krajem rujna prošle godine bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo 2015.. Ima novca za 30.000 pripravnika, ali tvrtkama su i dalje draži besplatni SOR-ovci.
19. travnja 2018. u 22:35 15 komentara 11498 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Vlada je izuzela od zabrane zapošljavanja u javnom sektoru pripravnike u reguliranim djelatnostima iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture, kako bi zaposlili oko tri tisuće pripravnika. Sufinanciranje pripravničkog rada nova je mjera s kojom država u tri godine planira obuhvatiti 30 tisuća mladih ljudi, od kojih bi se 27 tisuća trebalo zaposliti u realnom sektoru.

DAX board Tržište kapitala Europske burze ruše zakon o vezi s lokalnom ekonomijom
 

Pripravnicima u privatnom sektoru država će osigurati pola njihove plaće, dok bi mladi u javnom sektoru cijelu plaću dobivali na teret državnog proračuna, ali ograničenu na 85 posto plaće radnog mjesta. Plaće pripravnika u gospodarstvu nisu limitirane i tvrtka može mladom pripravniku dati 10 tisuća kuna neto, a dobiti od države nazad pet. No, u tom grmu leži zec. U prva tri mjeseca ove godine zaposleno je samo 47 pripravnika u realnom sektoru jer je poslodavcima i pola plaće previše pa radije uzimaju mlade ljude na stručno osposobljavanje, za koje ne moraju izdvojiti ni lipu.

Godišnje je preko stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa znalo raditi i po 40.000 mladih ljudi, dio ih je nalazio posao, no mnogi su se vraćali na burzu. Protiv takvog rada oštro su se izjasnili sindikati i Mreža mladih, pa je i država zaoštrila kriterije za njegovo korištenje. Ove godine broj mladih na plaćenom stručnom osposobljavanju, za koji se dobiva minimalna plaća, trebao bi biti sveden na 4200. Inače, neovisno o zabrani zapošljavanja, krajem rujna prošle godine u državnoj upravi i javnom sektoru bilo je 233.886 zaposlenih – 4325 osoba više nego što ih je bilo zaposleno krajem 2015. Na burzi je 3697 osoba u reguliranim profesijama iz djelatnosti zdravstva, 3731 osoba iz obrazovanja, 2089 osoba iz socijalne skrbi te 206 iz područja kulture.

RATKO BOŠKOVIĆ Koliko je zdravo da prejaki “švicarac” počiva na američkoj ekonomiji Spotify Izlaz na burzu Spotify sad vrijedi 26 milijardi dolara Reforma zdravstva Uvođenje privatnih zdravstvenih osiguranja dovest će do efikasnijeg a jeftinijeg zdravstva
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
 • ing-12345:

  poslodavci imaju računicu: pripravnika moraju platiti a osobu na osposobljavanju tj. ROBA ne moraju. Pa naravno da robovlasnici podržavaju ropstvo. Puno "hvala" za to SDP-u i njihovom Milanoviću i Mirandu Mršiću te danas HDZ-u i Andreju PLenkoviću

 • ICCO:

  Samo nek se bune, zbog tako niske razine drustveno odgovornosti, traziti Ce radnu snagu po starac min domovima. I uvijek je naravno netko drugi kriv.

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Lijepa naša domovino o junačka zemljo mila .....