Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODEL SPIN OFFA

Kuhari, čistačice, domari... iduće godine u novu državnu tvrtku

Milanka Opačić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
16.06.2014.
u 20:53

Glomazno tijelo sa 24 tisuće zaposlenih opet će služiti za uhljebljivanje, upozoravaju sindikati

Vlada je donijela konačnu odluku – odustaje od outsourcinga i odlučila se za model spin offa. To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika, koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuhanje, održavanje...), biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.

Uštede 280 milijuna kuna

Vlada tvrdi da nitko neće ostati bez posla i da će u novu tvrtku, koja bi se trebala osnovati početkom iduće godine, ući s identičnim ugovorima o radu i pravima koja imaju i danas. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić procjenjuje da će se u prvoj fazi ostvariti uštede od oko 280 milijuna kuna na godinu. U tu novu državnu megatvrtku neće ući svih 24 tisuće radnika odjednom nego u fazama – a posljednji radnici iz zdravstvenog sustava. Dio od 26.500 ukupno zaposlenih na pratećim poslovima neće u novu tvrtku. Zaštitare će prebaciti u postojeće državno društvo AKD-Zaštita, a svi vozači prijeći će u zajedničku službu na razini Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. M. Opačić tvrdi da model spin offa nije izabran zbog pritiska sindikata koji se protive outsourcingu. – Nismo se ni zaletjeli niti smo od ičega odustali. Od tri modela koja smo razmatrali izabrali smo spin off jer tu država ima najviše iskustva, a taj je model i najmanje stresan za djelatnike – tvrdi.

Foto: Jelena Vuković

Infografika: Jelena Vuković

Nejednake plaće

Pa ipak, teško se oteti dojmu da su se za spin off odlučili jer je to najmanje stresno za njih same. Naime, sindikatima skupljanje potpisa za Zakon o zabrani outsourcinga ide prilično dobro pa su u Vladi vjerojatno procijenili da im se outsourcing ne isplati gurati dalje. Ipak, Vladi će trebati suradnja sa sindikatima i u realizaciji ovog spin off modela jer će radnici u novu državnu tvrtku ulaziti s postojećim plaćama pa će biti i nepravdi, primjerice dvije čistačice radit će otprilike jednako, ali za nejednaku plaću. Taj problem Vlada bez suradnje sindikata neće moći riješiti. U Vladi se nadaju da će sindikati sada pristupiti konstruktivnije jer su njihovu dosadašnju suradnju opisali jednom riječju – nulom!

Sindikati će pak svoju akciju odraditi do kraja. Vlada ovim izigrava možebitnu referendumsku odluku, napominje Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata.

– Ako vozači prelaze u službu pri Vladi i Saboru, a tu je i AKD, znači da je predložen jedan nejasni mišung iz kojeg se vidi samo da će napraviti novi mastodont koji bi se opet mogao koristiti kao poligon za uhljebljivanje – mišljenja je Kuhar.

– Ovime je dezavuirana ideja outsourcinga. Ništa se neće promijeniti, pretače se iz šupljeg u prazno i propuštena je još jedna prilika za reformu – oštra je poruka Željka Lovrinčevića.

>> Protiv outsourcinga skupljeno više od 305.000 potpisa

Komentara 63

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:16 16.06.2014.

...ne trebamo štedjeti na čistačicama... treba im povećati plaće da mogu svojoj djeci osigurati život dostojan čovjeka...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:15 16.06.2014.

26.500 radnika x 1.000 kn = 26.500.000 kn mjesečno za posrednika za kuharice i spremačice

AI
airforceone11
15:10 16.06.2014.

govnaru administratorski jel ti misliš da možeš nekoga zaustaviti time što cenzuriraš istinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije