Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odlučila: Od studenog skuplja struja!

Visina naknade za poticanje sada će iznositi 3,5 lipa po kilovatsatu za sve kupce električne energije
17. listopada 2013. u 15:03 0 komentara 358 prikaza
struja,računi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada je povisila naknadu za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Time će “zelena renta” od studenoga biti skuplja čak sedam puta jer je naknada s dosadašnje pola lipe “skočila” na tri i pol lipe po kilovatsatu. Kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova naknada će i dalje biti 0,5 lipa po kilovatsatu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je kako će od tog poskupljenja industrija biti izuzeta kako se ne bi dodatno opteretila, a nada se i da distributeri električne energije povećanje naknade neće prebaciti na leđa građana. Dakle, pitanje je hoće li građani doista osjetiti povećanje zelene rente kroz veće cijene struje ili će distributeri to poskupljenje apsorbirati, u potpunosti ili barem djelomično, i zadržati postojeće cijene struje.

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade odmah je prešao na dnevni red.

Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Izmjene i dopune članka 8. Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda i Izmjena i dopuna Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda vezanih uz zločin agresije, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Rimskim statutom definira se pojam agresije te će se omogućiti procesuiranje kaznenih djela agresije u svim državama na međunarodnom sudu.

Smanjiti stakleničke plinove za 20 posto

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije do 2020. godine, rekavši kako smo danas na 16 posto ciljeva koje želimo ispuniti do te godine. Dosadašnja strategija usvojena je u Saboru 2009. no revizija je nužna jer je ta strategija predviđala rast potrošnje energije od 2,7 posto godišnje, a zapravo je došlo do prosječnog pada od 1,3 posto.

Cilj je udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji povećati na 20%, smanjiti stakleničke plinove za 20% i potrošnju energije za 20%.

– Imamo 10 puta više radnih mjesta u biomasi, bioplinu nego u vjetroelektranama. Mislim da je neosporna činjenica da bismo nešto trebali promijeniti – rekao je Vrdoljak.

>> 'Ne radi se na razvoju korištenja obnovljivih izvora energije'

Vlada je odlučila i o pokretanju postupka za prodaju 49 posto dionica Croatije Airlinesa u državnom vlasništvu. Objavit će javni poziv za pokazivanje interesa. Potencijalni investitori imat će zatim 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica. Republika Hrvatska zadržava 50,25% udjela.

– Nužno je za osiguravanje daljnje opstojnosti Croatije Airlinesa kao vrlo važnog čimbenika za gospodarstvo Republike Hrvatske da pokrenemo proceduru pronalaska strateškog partnera – rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Naglasio je kako novac od prodaje 49% temeljnog kapitala Croatije Airlinesa ne ide u proračun već ostaje u kompaniji za njen razvoj.

>> Kvarovi zrakoplova ne ugrožavaju sigurnost zračnog prometa

Policajcima veći staž osiguranja

Vlada je usvojila prijedlog uredbe o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Također je usvojen prijedlog uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju. To se odnosi na radna mjesta s otežanim uvjetima rada, kao na primjer ona na kojima su policajci izloženi životnoj opasnosti. Policajcima će se za stvarnih 12 mjeseci računati od 14 do 18 mjeseci staža osiguranja, ovisno o radnim mjestima.

Odobreno je kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod banaka Erste&Steiermaerkische i Sberbank, kojima je odobreno državno jamstvo. Kreditom od milijardu kuna s otplatom na 8 godina osuvremenjuje se i gradi željeznička infrastrukturu, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Odobreno je i sudjelovanje do četrnaest policijskih službenika u Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX). To je u skladu s nastojanjima RH za uspostavljanje stabilnosti u regiji, istaknuo je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova. Dosad je na Kosovu bilo četvero hrvatskih policajaca.

>> Komandos iz Hrvatske vodi glavnu riječ na Kosovu

Zatvoreni dio sjednice Na zatvorenom di

Zatvoreni dio sjednice

Na zatvorenom dijelu 120. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC TRADE) koje će se održati 18. listopada 2013. godine, zatim stajalište za Vijeće za vanjske poslove (FAC) koje će se održati 21. listopada 2013. godine, stajalište za Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRI FISH) koje će se održati 17. listopada 2013. godine i naposljetku stajalište za Vijeće za opće poslove (GAC) koje će se održati 22. listopada 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Također, Vlada je dala suglasnost za sklapanje Ugovora o pružanju usluga pravnog savjetovanja. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „povjerljivo“, pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka povodom tužbe Republike Hrvatske. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „ograničeno“, pa je također nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske pojedinih odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Ustavnom sudu predlaže se da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Donesen je Zaključak o postupanju sa zahtjevima Ustavnog suda Republike Hrvatske za davanje očitovanja Vlade Republike Hrvatske u postupcima ocjene ustavnosti i zakonitosti pravilnika iz nadležnosti pojedinih čelnika središnjih tijela državne uprave. Pozive Ustavnog suda za davanje odgovora na navode iz prijedloga za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom podzakonskih propisa (pravilnika) upućene Vladi Republike Hrvatske, Vlada će putem Glavnog tajništva prosljeđivati nadležnom čelniku središnjeg tijela državne uprave, temeljem članka 42. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, kao ovlaštenom donositelju određenog propisa. Zaključak iz ove točke možete pronaći na web stranici Vlade.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Darko Srbljanin razriješen je dužnosti člana Sanacijskog vijeća Doma zdravlja Petrinja, a novim je članom imenovan Darko Jajčević, kao predstavnik navedenog Doma zdravlja.

Nadalje, članicom Upravnog vijeća Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća, a iz reda predstavnika poslodavaca, imenovana je Jasminka Martinović. Navedene je dužnosti razriješen mr. sc. Mislav Balković.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, članovima Upravnog vijeća Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu imenovani su mr. sc. Zdravko Jakop, Miroslav Grgić i Stanislav Peruško. Ujedno, iz reda imenovanih članova, predsjednikom Upravnog vijeća Agencije imenovan je Zdravko Jakop, a njegovim zamjenikom Miroslav Grgić.

I na kraju, imenovan je novi predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru Razvojne banke Vijeća Europe Miroslav Papa, kao stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe u Strasbourgu, u svojstvu izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske. Anica Djamić te je dužnosti razriješena.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.