Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆA ZELENA RENTA

Vlada odlučila: Od studenog skuplja struja!

struja,računi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
Autori: pmž/VLM, ba/VLM
17.10.2013.
u 15:03

Visina naknade za poticanje sada će iznositi 3,5 lipa po kilovatsatu za sve kupce električne energije

Vlada je povisila naknadu za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Time će “zelena renta” od studenoga biti skuplja čak sedam puta jer je naknada s dosadašnje pola lipe “skočila” na tri i pol lipe po kilovatsatu. Kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova naknada će i dalje biti 0,5 lipa po kilovatsatu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je kako će od tog poskupljenja industrija biti izuzeta kako se ne bi dodatno opteretila, a nada se i da distributeri električne energije povećanje naknade neće prebaciti na leđa građana. Dakle, pitanje je hoće li građani doista osjetiti povećanje zelene rente kroz veće cijene struje ili će distributeri to poskupljenje apsorbirati, u potpunosti ili barem djelomično, i zadržati postojeće cijene struje.

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade odmah je prešao na dnevni red.

Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Izmjene i dopune članka 8. Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda i Izmjena i dopuna Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda vezanih uz zločin agresije, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Rimskim statutom definira se pojam agresije te će se omogućiti procesuiranje kaznenih djela agresije u svim državama na međunarodnom sudu.

Smanjiti stakleničke plinove za 20 posto

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije do 2020. godine, rekavši kako smo danas na 16 posto ciljeva koje želimo ispuniti do te godine. Dosadašnja strategija usvojena je u Saboru 2009. no revizija je nužna jer je ta strategija predviđala rast potrošnje energije od 2,7 posto godišnje, a zapravo je došlo do prosječnog pada od 1,3 posto.

Cilj je udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji povećati na 20%, smanjiti stakleničke plinove za 20% i potrošnju energije za 20%.

– Imamo 10 puta više radnih mjesta u biomasi, bioplinu nego u vjetroelektranama. Mislim da je neosporna činjenica da bismo nešto trebali promijeniti – rekao je Vrdoljak.

>> 'Ne radi se na razvoju korištenja obnovljivih izvora energije'

Vlada je odlučila i o pokretanju postupka za prodaju 49 posto dionica Croatije Airlinesa u državnom vlasništvu. Objavit će javni poziv za pokazivanje interesa. Potencijalni investitori imat će zatim 30 dana da podnesu pisma interesa za kupnju dionica. Republika Hrvatska zadržava 50,25% udjela.

– Nužno je za osiguravanje daljnje opstojnosti Croatije Airlinesa kao vrlo važnog čimbenika za gospodarstvo Republike Hrvatske da pokrenemo proceduru pronalaska strateškog partnera – rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Naglasio je kako novac od prodaje 49% temeljnog kapitala Croatije Airlinesa ne ide u proračun već ostaje u kompaniji za njen razvoj.

>> Kvarovi zrakoplova ne ugrožavaju sigurnost zračnog prometa

Policajcima veći staž osiguranja

Vlada je usvojila prijedlog uredbe o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Također je usvojen prijedlog uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju. To se odnosi na radna mjesta s otežanim uvjetima rada, kao na primjer ona na kojima su policajci izloženi životnoj opasnosti. Policajcima će se za stvarnih 12 mjeseci računati od 14 do 18 mjeseci staža osiguranja, ovisno o radnim mjestima.

Odobreno je kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod banaka Erste&Steiermaerkische i Sberbank, kojima je odobreno državno jamstvo. Kreditom od milijardu kuna s otplatom na 8 godina osuvremenjuje se i gradi željeznička infrastrukturu, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Odobreno je i sudjelovanje do četrnaest policijskih službenika u Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX). To je u skladu s nastojanjima RH za uspostavljanje stabilnosti u regiji, istaknuo je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova. Dosad je na Kosovu bilo četvero hrvatskih policajaca.

>> Komandos iz Hrvatske vodi glavnu riječ na Kosovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije