Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O popisu agencija

Milanović: Konačno i to imamo. Kad već prije to nije napravljeno

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
23.04.2015.
u 10:42

– Smanjit ćemo parafiskalne namete za 330 milijuna kuna, kako bismo rasteretili poduzetnike – rekao je Branko Grčić

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila “Prijedlog smjernica za uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima” s ciljem da se utvrde, između ostalog, kriteriji za smanjenje broja agencija, pravni okvir za jedinstveno uređenje sustava agencija, zavoda, fondova. Prema analizi poslovanja tih institucija, koju je izradilo povjerenstvo koje su vodili stručnjaci iz Ekonomskog instituta Zagreba i predstavnici ministarstava, ušteda racionalizacijom poslovanja godišnje bi mogla iznositi 493 milijuna kuna.

Ministar Arsen Bauk je na sjednici  predstavio prijedlog smjernica za uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. – Konačno i to imamo. Kad već prije to nije napravljeno – rekao je Zoran Milanović kada je Bauk kazao da na kraju dokumenta postoji popis i detaljni podaci o svim agencijama i zavodima.

Na početku sjednice dnevni red nadopunjen je točkama o nacionalnom programu reformi i mjerama za suzbijanje prekomjernog deficita.

Doniramo medicinsku opremu Afganistanu

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predstavio je ministar Ranko Ostojić. – Pokazala se potreba da se dozvoli primjena dviju putnih isprava iste vrste te ćemo to omogućiti – kazao je Ostojić, a pojednostavljen je i postupak kod gubitka putovnice.

Ministar Arsen Bauk kazao je da u Registru birača ima još mnogo birača kojima je upisano nacionalnost Musliman, a ne Bošnjak pa to trebaju izmijeniti, ako žele sudjelovati u izborima za predstavnike nacionalnih manjina. Vlada je odlučila da Hrvatska daruje medicinsku opremu Afganistanu.

"Uvjereni smo da ćemo izbjeći nove mjere Europske komisije"

Prijedlog nacionalnog programa reformi i Prijedlog odluke o smanjenju parafiskalnih nameta u 2015. godini i ciljevima smanjenja u 2016. godini i osnivanju Povjerenstva za praćenje provedba smanjenja parafiskalnih nameta predstavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. – On definira okvir za izvršenje smjera i aktivnosti vezanih za tri glavna cilja strukturnih reformi – kazao je Grčić. – Cilj dokumenta je ponuditi reforme do kraja 2015., ali i za srednji rok – rekao je Grčić te dodao da se program oslanja na preporuke Europske komisije od prošle godine. Objasnio je kojih se 10 ciljeva želi postići tim programom.

– Ovih dana treba očekivati reakciju EK na ovaj dokument. Uvjereni smo da smo se približili onom okviru koji omogućava da se izbjegnu nove mjere EK koje su spominjane ovih dana u javnosti – rekao je Grčić. – Ukupan plan smanjenja parafiskalnih nameta je oko 330 milijuna kuna –  kazao je Grčić te dodao da imaju konkretnu listu parafiskalnih nameta koje će ukinuti, a iznose 270 milijuna kuna.

Prijedloge mjera za smanjenje prekomjernog deficita predstavio je ministar Boris Lalovac. – Ukupne mjere su 842,3 milijuna kuna gdje se veći dio 435 milijuna kuna odnosi na proračunske korisnike – rekao je Lalovac te predstavio i smanjenje broja agencija i zavoda. – Devet agencija se ukida – rekao je Lalovac.

>>Konačno će srezati troškove agencija: Evo što će im sve skresati

>>Saborski dan započeo stankama zbog spajanja agencija i štednje, deficita te radnika na detektorima laži

Komentara 35

Avatar mirica19
mirica19
10:25 23.04.2015.

Hm...Kakve su stvarne koristi tih silnih agencija?? Ja ih kao građanin ove države nikad nisam trebala. Ukinimo ih! Ali da, pa gdje ćeš ti onda zapošljavat svoje kumove.. ;)

BA
balic
10:23 23.04.2015.

Triipo godine nisu radili danas se portgase zamagljujuci svoju nesposobnost.Godinuipo EK opominje oni opovrgavaju i muljaju,ako netko misli da ce na ovome stati ,sigurno nece:veca cijena goriva /naftnih derivata utjece lose na industriju i proizvodnju,skuplja nafta /u hrvatskoj/skuplja proizvodnja vecee cijene proizvoda.. Kako cijene nisu bile nize kad je gorivo -nafta/berel nafte / bio/bila jeftinija tek sad ce nas oderati bez pardona.

Avatar Jorge
Jorge
10:05 23.04.2015.

Zbog čega se trošarinama nije opteretilo za pivo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije