Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko se želi politički obračunavati, neka to radi. Ali neka se suzdrži od nasilja

– Ako ovakav ministar sa svojim ratnim putem i njegovi pomoćni nisu dovoljno dobri, onda ne znam tko bi to mogao bolje raditi u Hrvatskoj – kazao je Milanović
23. listopada 2014. u 10:50 59 komentara 4105 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade rekao je da su "očiti politički motivi" u prosvjedima branitelja koji se posljednjih dana održavaju pred zgradom Ministarstva branitelja.

– Ako ovakav ministar sa svojim ratnim putem i njegovi pomoćnici nisu dovoljno dobri, onda ne znam tko bi to mogao bolje raditi u Hrvatskoj – kazao je Milanović i dodao da ministar Predrag Matić ima njegovu potporu. Istaknuo je da ni jedno pravo branitelja u mandatu ove vlade nije smanjivano, osim "iznadprosječnih mirovina koje su više od 5 tisuća kuna" i dodao da će tako ostati do kraja mandata, ali i u drugom mandatu ove Vlade.

– Onaj tko se želi politički obračunavati, neka to radi, to je njegovo političko pravo. Ali neka se suzdrži od nasilja koje smo vidjeli prema Bojanu Glavaševiću – rekao je Milanović i dodao da ih "glasna manjina" neće pokolebati u onome što rade.

Ministar Lalovac predstavio je dubinsku analizu proračunskih troškova koja će se provoditi u pet kategorija, a na kojoj će u pet povjerenstava sudjelovati i stručnjaci s hrvatskih instituta. – Cilj je da se utvrde stvarni produktivni i neproduktivni troškovi. Efekt bi trebao iznositi oko 5 milijardi kuna – kazao je Lalovac i dodao da se to odnosi na srednjoročne planove. – Ovo je instrument učinkovitije naplate. Vlada provodi strukturne reforme sama, a ne po diktatu MMF-a.Ovim pokazujemo da možemo sami – zaključio je ministar financija.

Lalovac: Provodimo dubinsku analizu rashoda da bismo smanjili ukupnu javnu potrošnju uz najmanji negativni učinak na javne usluge. #financije

Vlada je odobrila i sudjelovanje 10 vojnih policajaca na vojnoj vježbi u Srbiji i smanjenje broja državnih službenika i namještenika u DUSZ-u na 798. Prihvaćen je i Mnogostrani sporazum nadležnih tijela o automatskoj razmijeni informacija o financijskim računima te potpisivanje Izjave u svrhu pristupanja Mnogostranom sporazumu. – S ovim sporazumom moći ćemo dobiti podatke s bankovnih računa hrvatskih građana iz 52 zemlje da bi se spriječile velike porezne utaje – kazao je Lalovac te dodao da će taj sporazum omogućiti automatsku razmjenu informacija između nadležnih tijela o financijskim računima.

Vlada | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je raspustila Gradsko vijeće Vrgorca. Ministar Kotromanović predstavio je prijedlog uredbe o vojnom graditeljstvu. – Uređujemo poslove građenja, održavanja i nadzora vojnih građevina – kazao je Kotromanović, a premijer Milanović je dodao da je obveza Vlade da "imovina ne leži neiskorištena, nego da se upotrebljava kako bi od nje imali koristi".

>>'Platinium Wolf 15' - Zajednička vježba vojski Hrvatske i Srbije

>>Cilj u 2015.: Rezanje javne potrošnje za tri milijarde

Priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 187. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanak Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. listopada u Bruxellesu. Također je utvrdila stajalište za sastanak Vijeća za okoliš (ENVI), koji će se održati 28. listopada 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskog vijeća i Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za zaštitu civilnog zračnog prometa za 2013. godinu. Na temelju članaka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/2007 i 86/2012) Izvješće je klasificirano oznakom povjerljivo pa ga nije moguće objaviti. Vlada je dala suglasnost za otvaranje Konzulata u Republici Hrvatskoj. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Što se tiče kadrovskih pitanja, general-pukovnik Mirko Šundov, s danom 1. studenoga 2014. godine, imenovan je glavnim inspektorom obrane. Sukladno Rješenju Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vrgorca Ines Grubišić imenovana je povjerenicom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti navedenog Gradskog vijeća.

Na temelju prijedloga vršiteljice dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje razriješen je dosadašnji vršitelj dužnosti pomoćnika ravnatelja za zdravstvenu zaštitu Vedran Čardžić te je Sanjica Dolovski imenovana novom pomoćnicom ravnatelja. Dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Dragan Korolija-Marinić razriješen je te je Hrvoje Tomljenović imenovan novim predsjednikom Upravnog vijeća.

Dragan Korolija-Marinić imenovan je novim predsjednikom Sanacijskog vijeća Kliničkog bolničkog centra Rijeka, a dosadašnja predsjednica Ljubica Đukanović razriješena je. Ljubica Đukanović također je razriješena dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Opće bolnice Pula te je Hrvoje Tomljenović imenovan novim predsjednikom.

Imenovana je i nova članica Povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu Gordana Palajsa, kao predstavnica sindikata, a dosadašnji član Boris Jureša razriješen je. U Hrvatski sabor je upućen, na donošenje, prijedlog za razrješenje Rožike Gužvanj dužnosti članice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, radi isteka mandata, te za njezino ponovno imenovanje u novom mandatnom razdoblju. Dosadašnji član Upravnog vijeća Agencije za vodne putove Ivica Plišić razriješen je te je Siniša Kukić imenovan novim članom, kao predstavnik Hrvatskih voda. Boris Šuvak imenovan je novim članom Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a Nada Čavlović Smiljanec razriješena je te dužnosti. I na kraju, Nadzornom odboru društva Hrvatska poštanska banka d.d. predlaže se imenovanje Domagoja Karadjole i Mladena Mrvelja za člana Uprave.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Fake:

    Sramotna vlada koja ne vrijedi zajedno koliko onaj jedan invalid u kolicima što je vani.Još malo pa odlazite u povijest.Crvena Hrvatska sa svim svojim udbašima,jugofilima,titoidima itd... nam ne treba ni pod razno.Fuj.

  • Norway:

    Milanovicu, tvoje akcije su nam jako poznate,vidimo ih u ZG! Tvoja nova povjerenstva (ljudi od povjerenja) ce sad "dubinski traziti" gdje su novci ? " Operacija potpore miru" ti je u Koprivnici koja je u vodi do koljena,a ne u Srbiji!

  • Toni broo:

    Milanoviću, odgovaral buš zbog zlouporabe ovlasti i represivnog aparata kada spušiš fotelju, a uvjeren sam kada se krene u pročešljavanje vladine dokumentacije da budeš i gonjen zbog kriminala! Završil budeš tamo gdje si naumil smjestiti svog bivšeg druga Bandića.