Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkot obljetnice Deklaracije iz Durbana

Vlada: Ne želimo biti dio platforme koja promovira anitisemitizam

vijeće sigurnosti
Reuters/PIXSELL
06.09.2021.
u 10:09

Ujedinjeni narodi održali su velike konferencije protiv rasizma 1978. i 1983., ali ključni događaj bio je okupljanje 2001. u Durbanu u J. Africi

Hrvatska će bojkotirati obilježavanje 20. obljetnice Deklaracije iz Durbana o antirasizmu koja će se održati na margini opće rasprave Opće skupštine UN-a 22. rujna. Razlog tomu su konstantni antisemitski stavovi i vezivanje konferencija za antiizraelsku propagandu te promoviranje netolerancije. Ove godine 12 je zemalja već najavilo bojkotiranje konferencije – Australija, Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Izrael, Kanada, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD i Ujedinjena Kraljevina, a sada i Hrvatska.

Protuizraelski narativ

Došlo je do znatnog odstupanja od inicijalnih ciljeva osnivača, a to je borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije. Aktualni narativ Durbanskog procesa je protuizraelski i antisemitski, što potvrđuje i rastući broj zemalja koje bojkotiraju konferenciju.

Navedena konferencija posljednjih godina sve češće promovira netrpeljivost, rasizam i antisemitizam, umjesto da ih sprečava, stoga Republika Hrvatska ne treba bio dio takve platforme. Istodobno, Hrvatska ostaje privržena borbi protiv rasizma u svim njezinim oblicima i pojavama, smatraju u hrvatskoj Vladi. Ujedinjeni narodi održali su velike konferencije protiv rasizma 1978. i 1983., ali ključni događaj bio je okupljanje 2001. u Durbanu u Južnoj Africi. Preciznije riječ je o Svjetskoj konferenciji o rasizmu, rasnoj diskriminaciji, ksenofobiji i netoleranciji, koja se od tada naziva Durban I. Sudionici tog događaja objavili su dokument poznat kao Durbanska deklaracija i program djelovanja, koji osuđuje rasizam i sve srodne oblike netolerancije, uključujući antisemitizam. No početni nacrt te deklaracije pokušao je izjednačiti cionizam s rasizmom. Antiizraelsku agendu posebno su progurale neke od nazočnih nevladinih organizacija koje su optuživale Izrael za genocid i čak preispitivale je li Hitlerov holokaust nad 6 milijuna Židova bio opravdan.

Na tom se događaju čak prodavao i zloglasni antisemitski tekst “Protokoli sionskih mudraca”. Izrael i Sjedinjene Američke Države napustile su konferenciju, a Izrael je pozvao 193 zemlje članice UN-a da bojkotiraju naredne revizijske konferencije.

Znak prosvjeda

Prvu revizijsku konferenciju, održanu u Ženevi 2009., bojkotirale su Australija, Italija, Izrael, Kanada, Nizozemska, Novi Zeland, Njemačka, Poljska i SAD, dok su 23 zemlje EU bile zastupljene na nižoj razini. Na visokoj razini prvog dana konferencije nazočio je jedino iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad, koji je u govoru optužio Izrael za rasizam, nazvavši ga “okrutnim i represivnim rasističkim režimom”, a Zapad je optužio za agresiju na Palestinu. Nakon toga zemlje EU u znak prosvjeda napustile su konferenciju, što je tada učinila i Hrvatska.

Izrael i SAD od početka su izvan Durbanskog procesa, ocjenjujući ga paravanom za antiizraelsko djelovanje. I prethodne konferencije o Durbanu često su nailazile na kritike zapadnih vlada, koje su tvrdile da se ondje promovira netrpeljivost i rasizam umjesto da se sprečava, a ponajviše su koristile argument da se potiče nesnošljivost prema Izraelu i pravu te države na postojanje.

Komentara 1

SK
Skviki3
10:29 06.09.2021.

Meni su čudni ti antirasistički i anti seministički skupovi koji toleriraju rasizam i netoleranciju onih koji kad postaneju jači, sve oko sebe ugnjetavaju. Kaj ja imam voljet nekog i to po po direktivi takvih skupova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije