Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Usvojeno na Vladi: Žele smanjiti PDV s 25 na 13 posto na svježe voće, povrće, meso, ribu i jaja

Vlada
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
20.09.2018.
u 17:44

Na današnjem otvorenom dijelu sjednice na rasporedu su 24 točke dnevnog reda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak na početku sjednice Vlade, kako je glavni cilj Vladina jesenskoga poreznog reformskog paketa daljnje rasterećenje građana i poduzetnika.

"Ove jeseni imao dva velika reformska paketa - jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno sutra ujutro u javno savjetovanje, a  riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je glavni cilj porezne reforme nastavak rasterećenja građana i poduzetnika.

Za to po njegovim riječima ima prostora, što pokazuju rezultati na prihodnoj strani proračuna.

"Ima prostora za rasterećenje i ovo je put zdravih javnih financija i jedini ispravni put koji odgovorna vlada može poduzimati i zato mislim da su predložena rješenja jako dobra", rekao je premijer.

Dodao je kako je Vlada pažljivo odvagnula kako pristupiti smanjivanju stope PDV-a i da se odlučila za smanjenje stope s 25 na 13 posto za proizvode koji su izuzetno važni za velik dio hrvatskoga društva.

"Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni", rekao je Plenković.

Vlada danas sa sjednice upućuje u saborsku proceduru izmjene i dopune osam poreznih zakona te prijedlog novog zakona o trošarinama, kojima planira daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana, treće po redu, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna.

U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo 3,6 milijarde kuna.

Najveće porezno rasterećenje planira se kroz proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, među ostalim na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene, čime bi ukupno rasterećenje dosegnulo 1,4 milijardi kuna.

Tijek sjednice: 

18.22 - Ministar Tomislav Tolušić osvrnuo se na izmjene.

- S ovom poreznom reformom, smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće, meso, ribu i jaja pomažemo povećanje i bolju potrošnju hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda. Mogu biti izrazito zadovoljan ovim - rekao je Tolušić.

Vlada je prihvatila prijedloge i poslala ih na prvo čitanje u Sabor.

18.07 - Govorio je o izmjeni zakona o porezu na dobit.

- On je u pravilu usklađivan s EU direktivom i nema nekih substativnijih promjena - rekao je.

Treći je zakon o promjenama i izmjenama zakona o doprinosa. Taj je zakon dobio čak 217 komentara u javnoj raspravi, rekao je Marić.

- Nije bilo govora o propisivanju plaća nego o osnoviciama doprinosa - rekao je Marić i dodao da je upravo na ovom dijelu bilo najviše komentara.

Objasnio je da će se koeficijent direktora koji su prijavljeni na nepuno radno vrijeme dići na razinu onih koji rade puno radno vrijeme.

- Ipak najjača mjera je smanjivanje troška doprinosa na plaću - rekao je Marić. 

- Ono što je važno je napomenuti da se ukupni trošak doprinosa smanjuje - izjavio je.

Dodao je i kako su u javnom savjetovanju prihvatili dva prijedloga.

- Ukupni efekt ovih mjera je 900 milijuna kuna više poslodavcima - izjavio je.

17.59 - Ministar Zdravko Marić govorio je o poreznom rasterećenju.

- Prijedlog je da se spušta PDV s 25% na 13% za kategorije koje su najvećim dijelom u segmentu hrane - rekao je Marić.

Dodao je da je tijekom savjetovanja i razgovora proširen krug i na žive životinje i na jaja.

17.54 - Drago mi je da smo bili na Vinkovačkim jesenima. Lijepa prigoda za stavljanje u prvi plan naše baštine i tradicije - rekao je Plenković i čestitao organizatorima.

- Ove jeseni imamo dva reformska paketa. Jedan je paket porezna reforma, a drugi će biti upućen u javno očitovanje a riječ je o mirovinskoj reformi - kazao je Plenković.

- Mislim da su porezna rješenja koja su predstavljena u 9 poreznih zakona jako dobra - izjavio je Plenković.

Rekao je i kako će potrošačka košarica biti jeftinija nakon smanjenja poreza s 25 na 13 posto za neke proizvode kao što su meso, ribu, voće, povrće, dječje pelene...

17.45 - Sjednica je počela.

Komentara 54

DU
Deleted user
17:56 20.09.2018.

Svake jeseni po dva paketa pa vi sad glasujte za populiste!

KR
Krotila
18:36 20.09.2018.

hočete,nečete vi ćete morati smanjiti PDV,doslovce na sve i to dobro prema dole

Avatar Asterix
Asterix
20:06 20.09.2018.

S ovima mic po mic reformama evo nas ko Švicarska za jedno 150 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije