Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška odluka

Vlada na muci: smanji li plaće i mirovine - HDZ gubi izbore

Josip Friščić
Arhiva VL
21.08.2010.
u 18:38

HSS je za rebalans proračuna spominjao povećanje PDV-a kao jednu od mogućnosti. No u HDZ-u ta ideja zasad nije naišla na plodno tlo, doznaje se iz Vladinih krugova

U razgovorima koji se posljednjih dana vode oko rebalansa proračuna, HSS je spominjao povećanje PDV-a kao jednu od mogućnosti. No u HDZ-u ta ideja zasad nije naišla na plodno tlo, doznaje se iz Vladinih krugova, gdje se danonoćno priprema podloga za rebalans proračuna.

Predstavljanje u utorak

Premijerka bi ga u ponedjeljak trebala prvo predstaviti koalicijskim i socijalnim partnerima, a u utorak i javnosti. Premda se oporezivanje financijskog sektora prošli tjedan nametnulo kao ključna dvojba, informacije do kojih se može doći iz Banskih dvora govore da su dvojbe daleko ozbiljnije. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor još nije prelomila, hoće li smanjiti plaće i mirovine, što je jedini put na kojem se može zaustaviti daljnje zaduživanje države ili će predložiti kozmetički rebalans i ministru financija Ivanu Šukeru dati zeleno svjetlo da priprema teren za novo zaduživanje.

Smanji li plaće i mirovine, HDZ će izgubiti izbore, ne smanji li, ovogodišnji će deficit porasti na oko 15 milijardi kuna, pa bi se država do kraja godine morala zadužiti za još najmanje milijardu eura. Iduće, izborne godine, deficit bi bio još i veći. Još na početku tjedna guverner HNB-a Željko Rohatinski iznio je uvjerenje da Vlada nema snage za radikalni zaokret, koji bi bio potreban da se javne financije zadrže pod kontrolom. Otud navodno i njegove rezerve prema oporezivanju banaka, jer bi taj novac otišao u vjetar.

Sličnu procjenu iznio nam je i jedan premijerkin suradnik, uz opasku da bi takav ishod bio loš i dugoročno poguban za zemlju! Oporezivanje financijskog sektora: banaka, osiguravatelja, leasing kuća i investicijskih fondova nametnulo se kao moralna dvojba, ne samo kod kritičara tog poteza, nego i u samoj Vladi. Koalicijski partneri HSS i Milorad Pupovac javno poručuju da neće pristati ni na kakvo smanjenje rashoda ako Vlada ne oporezuje financijski sektor, a slične poruke čuju se i od sindikalaca.

Novi harač

Vilim Ribić tako spominje i krizni prirez, neku vrstu novog harača koji bi plaćali obveznici iz višega dohodovnog cenzusa.

– Ne mogu sebi doći od čuda kakvi se sve argumenti daju u zaštitu banaka. To je čisti bezobrazluk. Sad bi nama trebalo uzeti 10 posto plaće da bi bankama ostali veliki profiti – rekao je sindikalac Ribić koji je svjestan da opasnost da se krešu plaće još nije prošla.

Premijerka danas nije željela ništa reći o rebalansu proračuna.

Komentara 254

JA
jankoprekobrda
21:18 21.08.2010.

HDZ je stranka sposobnih lopova i nesposobnih vladara nazlost SDP nije nista bolji kao niti jedna od politickih stranaka na trenutnoj sceni. Sav politicki establishment je samo lopov do lopova

OB
-obrisani-
21:19 21.08.2010.

sdp je uveo neplaćanje prekovremeni bez obzira na gubitak vlasti a sve u želji za sretnijom zemljom . kako neplačanje prekovremenih moze biti zelja za sretnijom zemljom???

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
22:26 21.08.2010.

Vidim po ocjenama, da vas demokracija bas ne zanima. Vratite se u komunizam, bolje vam netreba il bolje receno, birajte HDZ, to je svejedno, sve komunjare su tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije