Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za mirovne studije

Vlada je odlučila kriminalizirati solidarnost prema izbjeglicama

izbjeglice Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.05.2016.
u 13:30

- Pomaganje iz humanitarnih razloga ljudima koji zbog nepoznavanja jezika ili pravnog sustava nisu zatražili međunarodnu zaštitu predstavlja protupravni temelj za kažnjavanje te u tim slučajevima građane treba osloboditi prekršajne i druge odgovornosti – kaže Danela Žagar iz CMS-a

Nedosljednost hrvatske Vlade po pitanju odnosa prema humanitarnom pomaganju izbjeglicama kulminirala je konačnim prijedlogom Zakona o strancima, u kojem humanitarno pomaganje ne samo da nije dekriminalizirano, već je i sam pokušaj pomaganja uveden u prekršajne odredbe. Tvrde to u Centru za mirovne studije (CMS), iz kojega su uoči sutrašnje (srijeda) rasprave o ovom zakonu na saborskim odborima upućeni amandmani na konačni prijedlog.

- Pomaganje iz humanitarnih razloga ljudima koji zbog nepoznavanja jezika ili pravnog sustava nisu zatražili međunarodnu zaštitu predstavlja protupravni temelj za kažnjavanje te u tim slučajevima građane treba osloboditi prekršajne i druge odgovornosti – kaže Danela Žagar iz CMS-a.

Prema njezinim riječima, postupak donošenja Zakona o strancima apsolutno je neprihvatljiv, jer ne poštuje načela transparentnosti i dosljednosti. Stoga se postavlja pitanje je li utjecaj sudionika u javnom savjetovanju samo iluzoran.

- Iako je u izvješću o provedenom savjetovanju zakona razvidno da su upravo na taj sporan institut kriminalizacije solidarnosti, osim CMS-a, reagirale mnoge organizacije, od Hrvatskog Crvenog križa, Isusovačke službe za izbjeglice, Zelene akcije i Hrvatskog pravnog centra do Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstvo unutarnjih poslova ističe potpuno suprotne, kontradiktorne i zbunjujuće odgovore na komentare spomenutih organizacija. Očito je, dakle, da se ovdje radi o političkoj igri, a ne stvarnoj volji da se strancima koji dolaze u Hrvatsku pruži dobrodošlica, a građane ohrabri na solidarnost prema svakome neovisno o statusu – upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

>> Mađarski parlament podržao referendum o kvotama za izbjeglice

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Branko102
16:22 17.05.2016.

Sorošev parazitski veleizdajnički nakot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije