Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN LOVRINOVIĆ

'Vlada je govorila o demografiji i zaustavljanju iseljavanja, no ova mjera je direktan udar na male i dodatni vjetar u leđa za nova iseljavanja'

 Promijenimo Hrvatsku i SNAGA, konferencija, lovrinović, martinović, mišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
16.11.2016.
u 11:49

Stranka Promijenimo Hrvatsku predlaže da se neoporezivi dio dohotka poveća na 5000 kuna, ali i da se uvedu tri stope poreza na dohodak kako bi sustav bio pravedniji.

Zastupnici stranke Promijenimo Hrvatsku zatražili su danas s konferencije za novinare u Saboru da se uvede porez na imovinu banaka i drugih financijskih institucija jer se tek tada, poručili su, ova porezna reforma o kojoj Sabor raspravlja već drugi dan može nazvati reformom. Predsjednik te stranke Ivan Lovrinović tvrdi da 17 europskih zemalja već ima jedan od oblika tog poreza i tek kada ga i mi uvedemo reforma bi bila pravednija i ne bi sve troškove snosila sirotinja i srednji sloj.

Također, ministra financija Zdravka Marića i Vladu mole ili kako su rekli "kume" da se odustane od uvođenja poreza za kupnju prve nekretnine.

- Vlada je govorila o demografiji i zaustavljanju iseljavanja, no ova mjera je direktan udar na male i dodatni vjetar u leđa za nova iseljavanja. Predlažemo ministru unutarnjih poslova da, kao što je prije izbora češljao popise birača, sada pročisti popis svih koji su svoje automobile registrirali u Daruvaru, jer to je udar na proračun, pa neka od toga uzmu novac koji im treba – predlaže Lovrinović. Također, u ovoj reformi vidi mega operaciju pogodovanja bankama budući im se omogućava da otpišu sve loše, odnosno nenaplative kredite zabilježene do kraja 2015. godine.

- Ta mjera je problematična i netransparentna jer mi uopće ne znamo po kojim će se kriterijima otpisivati ti krediti. Je li postignut neki tajni dogovor Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke i banaka, jer nemoguće je da HNB ne zna kome će se i koliko otpisati. Sve se ostavlja dobroj vjeri u institucije, pa me zanima tko će u ovom poslu kome biti jamac – zapitao se Lovrinović koji se pita i je li ovdje riječ o nekoj novoj sanaciji banaka na koju nitko nije pristao jer nije ni znao da se ona planira provesti.

Stranka Promijenimo Hrvatsku predlaže da se neoporezivi dio dohotka poveća na 5000 kuna, ali i da se uvedu tri stope poreza na dohodak kako bi sustav bio pravedniji.

- Ova reforma ne zadovoljava načela jednostavnosti, stabilnosti i pravednosti. Nije jednostavna jer je ne razumiju ni neki stručnjaci, nije stabilna jer se već sada najavljuju nove promjene, a nije ni pravedna jer se opet sve daje bogatima. To je efekt prelijevanja prema kojem se bogatima daje još više pa se nada da će se bogatstvo preliti preko stola i ostalima, no iskustvo je pokazalo da se to ne događa – zaključio je Ivan Lovrinović.

Potpredsjednik strane Juro Martinović osvrnuo se i na slučaj uhićenja 10 časnika HVO-a u Orašju, te ustvrdio kako je to samo još jedan korak koji bi trebao voditi ka egzekuciji Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

- Politika iz Zagreba, ali i Mostara nema adekvatan odgovor na ova uhićenja i ona je glavni krivac za sve što se događa s Hrvatima izvan Hrvatske. Vjerujem da su morali i ranije znati za to i reagirati na vrijeme, a sada se samo rade vatrogasne mjere. Na ovakav način uhititi čelne ljude obrane znači samo da su pred tužiteljstvo dovedeni da bi prokazali jedni druge i kako bi se osudila obrana Orašja od kojeg je politika davno digla ruke – uvjeren je Juro Martinović koji smatra kako je potreba diplomatsko-politička akcija koja bi "raskrinkala te škare kojima je jedan krak u Banja Luci, a drugi u Sarajevu".

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić podsjetio je kako su i prije samog početka rata razbijeni svi mostovi koji su Bosansku Posavinu povezivali s Hrvatskom, te se pita zašto je to tako napravljeno. Orašje je, dodaje, trebalo pasti odlukom politike, no zahvaljujući hrabrim ljudima koji su branili svoje domove, to se, naglašava, ipak nije dogodilo.

- Tamo se vodio najčasniji rat u BiH jer tamo nije bilo nikakvih zločina. Ubijeno je 270 Hrvata, no do danas nitko nije dogovarao za to. Od 140 tisuća Hrvata koji su tamo živjeli vratilo ih se samo 5000 i to sve kaže koliko Hrvatska vodi računa o Hrvatima van Hrvatske – zaključio je Mišić.    

>> Marić u Saboru objasnio što sve donosi nova porezna reforma, oporba ga žestoko kritizira

>> Glavni haaški tužitelj poslao oštru poruku nakon uhićenja u Orašju: Politički pritisci na pravosuđe su nedopustivi

Komentara 11

PA
pajokola1
13:05 16.11.2016.

Eto ima ljudi koji shvaćaju i javno progovaraju o nepravdi i nepravilnostima, ali šta to vrijedi, šta vrijedi što svi iz oporbe jasno i glasno ukazuju kako ova porezna reforma pogoduje bogatima i nije pravedna kad će hdz - ova glasačka mašinerija uz pomoć mostovaca tu reformu u saboru izglasati. Moš poderat grlo al bez pravog efekta. Žalosno, banda će napraviti ono što je zamislila, sirotinji mrvice a bogatima još malo mazati debelu vratinu...sramota!

Avatar deziderij
deziderij
12:15 16.11.2016.

Pogana je ovo zemlja. U njoj žive i rade, sve (na)opako, rak-rana političari s pokvarenim sudstvom i pokvarenim ljudima na vlasti. Imamo HDZ čitaj ( hrvatsku desperadosku zajevednicu ) i SDP čitaj ( stranku drskih pokvarenjaka ) a svi skupaa su teški lažnjaci, lažni domoljubi i svojversne bitange koji sustavno pljačkaju i upropašatvaju sve čega se dohvate.

RZ
rebel.zg
12:47 16.11.2016.

Treba povecat minimalnu placu i smanjit davanja za MIO i HZZO. Na malim placama kojih je vecina, porez je najmanja stavka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije