Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporazum

Vlada ipak daje jamstva EIB-u za zračnu luku

croatia airlines, avion, zračna luka zagreb (1)
Borna Filic/PIXSELL
29.06.2013.
u 12:00

Bankrotira li ZAIC, država se obvezala naći novog koncesionara na Plesu ili će preuzeti upravljanje lukom i vraćanje kredita

Hrvatska država ipak će dati jamstva Europskoj investicijskoj banci (EIB) za kredit vrijedan 120 milijuna koji je ta banka odobrila francuskom konzorciju ZAIC za gradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb. To su ovih dana u Zagrebu dogovorili predstavnici EIB-a i francuskih koncesionara s predstavnicima hrvatske Vlade. Kako kažu upućeni u te pregovore, EIB je pri plasmanu novca Francuzima najviše zabrinjavalo što će biti s njihovim kreditom ako koncesionar bankrotira. Stoga su od hrvatske države kao davatelja koncesije tražili određena jamstva.

Hrvatska je pristala na EIB-ov prijedlog da u slučaju ZAIC-ova bankrota zajedno pokušaju naći novog koncesionara, a ako to ne uspiju, onda će Republika Hrvatska preuzeti upravljanje zračnom lukom i vraćanje kredita. Iako se radi o privatnoj investiciji, u kojoj država nije trebala sudjelovati ni u kojem obliku, ipak je na kraju dala neki oblik jamstava za tu investiciju ukupno tešku 365 milijuna eura.

U Vladi su se jako trudili spasiti tu investiciju jer se radi o jedinom infrastrukturnom projektu koji je bio spreman za realizaciju. No na ruku im nisu išli ni Francuzi koji više od godinu dana otkako su potpisali ugovor o koncesiji na Plesu nisu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, a to je preduvjet da preuzmu upravljanje postojećom zračnom lukom i počnu graditi novi terminal. Tako su dosad probili dva roka za preuzimanje, novi je rok kraj srpnja ili čak rujan. 

>> Pleso opet odgođen: Francuzi probili i drugi rok za preuzimanje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije