Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustajanje

Vlada i službeno povukla novi zakon o Hrvatskim vodama

vlada (1)
Željko Lukunić/Pixsell
17.02.2011.
u 17:42

Naime, pod pritiskom javnosti, prije svega Crkve, Vlada je odustala od pretvaranja Hrvatskih voda iz ustanove u trgovačko društvo, jer je dio javnosti protumačio taj potez kao želju Vlade da privatizira Hrvatske vode.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice obavijestila o povlačenju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama iz saborske procedure, kao što je premijerka već i najavila ovaj tjedan.

Naime, pod pritiskom javnosti, prije svega Crkve, Vlada je odustala od pretvaranja Hrvatskih voda iz ustanove u trgovačko društvo, jer je dio javnosti protumačio taj potez kao Vladinu želju da privatizira Hrvatske vode.

Sutra će se raspisati natječaj za davanje u koncesiju zagrebačke Zračne luke Pleso, najavio je na  sjednici Vlade ministar prometa Božidar Kalmeta.

– Od budućeg koncesionara očekuje se da u prvoj fazi uloži 192 milijuna eura, a u drugoj još 29 milijuna – rekao je Kalmeta. Koncesionar će na Plesu graditi novi putnički terminal, zatim 11 novih aviomostova i jedan parkirališni prostor za jumbo-jetove. Cilj je da  zagrebački aerodrom postane jedna od najjačih zračnih luka u regiji, s oko pet milijuna putnika godišnje, što je dvostruko više nego sada. Gradnja bi trebala početi početkom sljedeće godine. 

Komentara 21

OB
-obrisani-
19:50 17.02.2011.

Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkom predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju. \'\'Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisavo cvijeće naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjeka –svi pripadaju istoj obitelji. Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Bijeli čovjek ne razumij. Jedan dio zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kad je pokori on je kreće dalje. On sa sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu djecu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit požderat će zemlju i ostaviti samo pustoš. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukaca. Buka jedino djeluje kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može ćuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Zrak je skupocjen jer sve živo dijeli jednak dah –životinja, drvo, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Što je čovjek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike usamljenosti duha. Što god se desilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čovjeku. Sve stvari su povezane. Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopalima pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga. Zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.\'\'

OB
-obrisani-
18:02 17.02.2011.

Vjerojatno oni toga uopće nisu svjesni jer žive daleko u oblacima, ali ovim odustajanjem od prodaje vodnih resursa su upravo odgodili tunisko-egipatski scenarij. No ne treba se opustiti jer je gamad već donjela odluku o tome i samo čekaju pravi trenutak kad će to opet pokušati provući ispod žita. I nadalje, sad kad im je ovo propalo ne bih se čudio da odjednom opet počne priča o koncesiji na auto-ceste. Građani-OPREZ!

BO
bonsai
18:12 17.02.2011.

\"Hrvatska Vlada jedva se pozabavila problemom korupcije\"Gotovo je otvoreno Van Orden kazao da ovakva Hrvatska, koja je desetljećima bila plodno tlo za organizirani kriminal i korupciju na najvišoj političkoj razini, nema što raditi u Europskoj uniji. \"Bilo bi žalosno da pristupni proces postane samo formalnost, koja ovisi isključivo o subjektivnom političkom hiru. Tako bi se postavio vrlo loš primjer i za druge zemlje koje kandidiraju za članstvo, kao i za postojeće članice, a i ozbiljno bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet Europske unije\", oštar je bio Van Orden koji u Europskom parlamentu predstavlja Konzervativnu stranku britanskog premijera Davida Camerona.Oboružan činjenicama o situaciji u kojoj se Hrvatska danas nalazi, Van Orden se u svom govoru dotaknuo najviših dužnosnika optuženih za korupciju - Ive Sanadera, Berislava Rončevića i Damira Polančeca. \"Neki ovo možda gledaju kao dokaz antikorupcijske borbe u Hrvatskoj - ali ove činjenice zapravo samo ukazuju na dubinu oboljenja s kojim se Vlada jedva pozabavila\", kaže Van Orden koji tvrdi da se ne može govoriti o bilo kakvim rezultatima antikorupcijske borbe, sve dok sudovi ne počnu donositi pravomoćne presude. Kosor prozvana zbog petljanja u uređivačku politiku HRT-a A hrvatsko je sudstvo, ističe Van Orden, već posebna priča: \"Hrvatska, zemlja od 4,5 milijuna ljudi, pati pod teretom od gotovo milijun zaostalih sudskih slučajeva među kojima je velik broj slučajeva povezano s problemom vlasničkih prava\". Ugledni europarlamentarac, u čijoj biografiji stoji i da nosi čin generala, da je kao stručnjak za sigurnost okupirao izvršnu poziciju u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu i da je bio član Europske komisije zadužen za vanjsku i sigurnosnu politiku, poentirao je tvrdnjom da je upravo \"raširena korupcija u politici i pravosuđu dovela do neuspjeha u obračunu s organiziranim kriminalom koji je direktno povezan s Balkanskom rutom\". Posebno se Van Orden u svom govoru dotaknuo stanja u hrvatskim medijima, s naglaskom na HRT. Jednako kao i nedavno Helmer, Van Orden je upozorio da su novinari na javnoj televiziji prisiljeni djelovati pod izrazitim političkim pritiskom. \"Hrvatska Vlada nedavno je na javnoj televiziji HRT otkazala nezavisne emisije koje su se bavile problemima korupcije\", kaže Van Orden koji je bez ustručavanja direktno prozvao premijerku Kosor za uplitanje u uredničku politiku na Prisavlju, a čiji je govor, može se čuti u Bruxellesu, posebno snažno odjeknuo u zemljama sa snažnom tradicijom vladavine prava poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i nordijskih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije