Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović upozorio susjede

Vlada: Hrvatska nije bila agresor u BiH. Prestanite!

Zoran Milanović
Patrik Macek/PIXSELL
04.06.2015.
u 20:00

Hrvatskoj je neprihvatljivo da je BiH tretira kao agresora u hrvatsko-bošnjačkom sukobu od 1992. do 1994. godine

– Hrvatska je dosad od Bosne i Hercegovine dobila desetak spornih zahtjeva za pravosudnu pomoć – dostavu određenih dokumenata, ispitivanja osoba u svojstvu osumnjičenika i slično – u kojima se Hrvatsku i HV tretira kao agresora u razdoblju hrvatsko-bošnjačkog sukoba od 1992. do 1994. Nije sporno to što se nekoga optužuje za ratni zločin, već kontekst u koji je to zapakirano.

Primjerice, da je HV napadao civile. Mi nismo tako postupali. Ako BiH ima čvrste dokaze protiv nekog našeg državljanina, nemamo ništa protiv da mu se sudi u Hrvatskoj, ali nećemo dopustiti da nas BiH tretira kao agresora – rekao nam je neslužbeno izvor iz Vlade objašnjavajući pozadinu Zaključka o suradnji s Bosnom i Hercegovinom pri pružanju pravne pomoći u kaznenim postupcima.

– Dvadeset godina nakon rata političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran, takvim ljudima se može suditi i u Hrvatskoj. Teoretski. Ali političke optužnice Hrvatska više neće primati i stoga preventivno upozoravamo, prije svega susjede, da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao – poručio je premijer Zoran Milanović u srijedu sa sjednice Vlade.

U Zaključku stoji da iz "sadržaja pojedinih zamolbi koje pravosudna tijela BiH upućuju pravosudnim tijelima RH proizlazi kako se u činjeničnom opisu kaznenih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi RH, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti...

Nadalje, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena Hrvatska vojska".

Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa da pri postupanju po zamolbama pravosudnih tijela BiH pazi na moguće povrede našeg javnog poretka ili drugih bitnih državnih interesa, te u slučajevima koji grubo krše ova načela, odbije postupiti po takvim zamolbama.

>>Za vlasti u Bihaću HVO paravojska, a Hrvatska agresor!

>>Tihomir Blaškić osumnjičen za zločine nad Srbima u BiH?

Komentara 34

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
20:29 04.06.2015.

Pusićka je do jučer, a i danas tako sigurno misli, govorila da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH! Problem nastaje upravo onda kad takva osoba postane ministrica vanjskih poslova. Što se tiče BiH kod njih je već standardna činjenica izjednačavanja Hrvatske i Srbije i zanemarivanja hrvatske pomoći u ratu bez koje ih ne bi bilo nigdje, a sve s razlogom napumpavanja bošnjačkog nacionalizma koji se je sad najoštrije krenuo prema Hrvatima u BiH!

Avatar juricamesko
juricamesko
20:23 04.06.2015.

da to vi u vladi najprije lijepo objasnite Vesni Pusic i njenom bratu pa ostalim klevetnicima hrvatske

Avatar germanikus
germanikus
20:58 04.06.2015.

U jeku najvećih muslimansko-hrvatskih sukoba u Splitu su 1992 mjesecima neometano boravile kčerka i unuka Alije Izetbegovića!Mislim da bi i mentalno plitka osoba iz toga mogla nešto zaključiti!Zar ne susjedi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije