Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada odlučila

Vlada: Dobit Ine od 2,08 mlrd kn ostaje u kompaniji za investicije

sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/7
14.06.2012.
u 10:36

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjenu Zakona o HRT-u te odlučila da će se bočice s gaziranom vodom na stolovima članova Vlade zamijeniti bokalima.

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović zaželio je dobrodošlicu novom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću i rekao da mu je izuzetno žao zbog svega što se događalo vezano uz smjenu Mirele Holy.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjenu Zakona o HRT-u kojim bi se, kako je rekla ministrica kulture Andreja Zlatar, trebala jasno razdijeliti granica ovlasti glavnog ravnatelja, Nadzornog odbora i Programskog vijeća. Zlatar je rekla i da je primila komentare iz Europske komisije i da se preporučuje da se glavni ravnatelj bira kvalificiranom većinom, a ne običnom.

Premijer Milanović rekao je da su daleko vremena kad je dalekovidnica bila izvor informiranja za građane i da se tržište odonda znatno proširilo.

– Što se tiče HRT-a, više me zanima kulturni, znanstveni ili zabavni program, a manje informativni koji me uopće ne zanima. Ni mene ni moju stranku – rekao je premijer.

Interese Ine na skupštini dioničara zastupat će Mladen Penović

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da interese RH na skupštini dioničara Ine zastupa Mladen Pejnović, šef Ureda za upravljanje državnom imovinom. Stav Vlade kao suvlasnika Ine bit će da se dobit od 2,08 milijardi kuna zadrži u kompaniji uz uvjet da se taj novac iskoristi za investicije.

– Vlada čak i u ovako teškoj godini predlaže da se dobit Ine zadrži u kompaniji iako bi se u proračun RH u suprotnom moglo sliti gotovo milijardu kuna. Uvjet za to je samo da Ina zadržanu dobit reinvestira – rekao je prvi podpredsjednik Radimir Čačić te dodao da će Vlada kontrolirati taj novac i investira li se on.

Premijer Milanović osvrnuo se na nedavne javne prepiske članova Nadzornog obora u kojima su hrvatski članovi žestoko optuživali MOL da čini štetu interesima Ine.

– Na tu prepisku nisam reagirao jer smatram da je to nepovoljno za kompaniju. Ne odustajemo od namjere da članovi Vlade uđu u Nadzorni odbor Ine kako bi na licu mjesta bili informirani o kompaniji – rekao je premijer i dodao da kritike o mogućem sukobu interesa ne stoje jer, kako je RH manjinski vlasnik Ine, naši članovi ionako mogu biti preglasani od predstavnika MOL- a. Dodao je još samo i da je MOL za takvo rješenje, odnosno da Mađari nemaju ništa protiv da Radimir Čačić i Slavko Linić uđu u Nadzorni odbor Ine.

Odlazak u povijest bočica s gaziranom vodom

Premijer Zoran Milanović najavio je da od sljedeće sjednice Vlade na stolu neće biti bočica s gaziranom vodom nego će voda stajati u bokalima. – Iako podupiremo kupnju hrvatskih proizvoda, ne želimo da na sjednici Vlade nekoga besplatno reklamiramo. Stoga će se ubuduće voda piti iz bokala – rekao je Zoran Milanović. To znači da ubuduće ispred članova Vlade nećemo gledati bočice proizvođača kao što su Podravka i Agrokor. Upravo su njihove Studene i Jane danas ispijali članovi Vlade.

O liberalizaciji željezničkog prometa

Ministar Siniša Hajdaš Dončić prije sjednice Vlade rekao je novinarima da nije zadovoljan radom predsjednika uprave HŽ Holdinga Renea Valčića, da mu je u više navrata vraćao njegove planove restrukturiranja HŽ Holdinga i da nije bio zadovoljan dinamikom restrukturiranja.

– Valčićev rad komentirat ću za 14 dana kada dobijem kompletan plan restrukturiranja HŽ-a s točnim rokovima – rekao je Hajdaš Dončić i dodao da je važno dijeliti putnički i kargo promet od HŽ Infrastrukture. Dodao je da od 1. srpnja 2013. dolazi do liberalizacije željezničkog prometa, odnosno plan je da putnički i kargo promet postanu društva odijeljena od HŽ Infrastrukture kojima će i dalje upravljati RH. Hajdaš Dončić je rekao da od HŽ Infrastrukture već ove godine očekuje velike investicije u podizanju razine željezničkih usluga, a dodao je i da ne isključuje mogućnost privatizacije karga.

Komentara 145

KO
komifo
12:04 14.06.2012.

Prosperitetni imaš plus od mene.

SC
Stari Cinober
15:39 14.06.2012.

Comparator Kaj je tebi javni sektor?

LI
LILLIT
11:19 14.06.2012.

A zasto ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije