Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužba protiv srbije

Vlada deklasificirala zapise dvaju Tuđmanovih razgovora

vlada,sjednica (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.07.2012.
u 14:31

Riječ je o razgovorima održanim 1995. godine. Prvi je bivši predsjednik Franjo Tuđman održao s Hrvojem Šarinićem 1. veljače, a drugi je održao 27. ožujka s izaslanstvom najviših dužnosnika Herceg-Bosne i HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske donijela je na zatvorenom dijelu 39. sjednice u četvrtak odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske za potrebe predmeta tužba Republike Hrvatske protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Oznaka tajnosti skinuta je sa zapisa nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika RH, a koji se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o dva razgovora koji su održani u Predsjedničkim dvorima 1995 godine. Prvi je bivši predsjednik Tuđman održao s Hrvojem Šarinićem 1. veljače, a drugi je održan 27. ožujka s izaslanstvom najviših dužnosnika Herceg-Bosne i HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Oznaka tajnosti ne odnosi se na cjelokupne zapise nego samo na pojedine dijelove koji će biti predani Ministarstvu pravosuđa.

Također, na današnjoj sjednici prihvaćen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu te se raspravljalo o kadrovskim pitanjima. Tako je novim pomoćnikom ministra zaštite okoliša i prirode imenovan Mario Obrdalj dok je Ljiljana Kuterovac razriješena s dužnosti zamjenice ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Komentara 35

LU
luftbremzer
14:59 12.07.2012.

Je li vlada Ivice Račana deklasificirala brijunske i ine transkripte koje je Stjepan Mesić u golomom broju neovlašteno poslao u Den Haag? Ako nije, zašto za to nitko nije odgovarao? Koji je nacionalni interes uopće bilo državne tajne podastrijeti međunarodnom tribunalu? Posrijedi je bio unutarpolitički obračun Račanove šestorke i Stjepana Mesića sa svojim prethodnicima. Na suđenju generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču jedan od tzv. brijunskih stenograma glavni je dokaz optužbe!

OB
-obrisani-
15:25 12.07.2012.

ne razumijem što su htjeli postić? da li da tužba crijedi ili da joj zabiju nož u leđa zanimaju nas namjere ove vlade....odustanak ili podrška tužbi

OB
-obrisani-
17:00 12.07.2012.

čini mi se da ova vlada nema više niti podršku vlastitih članova Hrvat u njoj iako zavedeni, smatram da nisu izdajnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije