Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer Milanović: Vjerujemo da Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa!

Zakon o radu omogućit će dodatni rad radnicima koji rade puno radno vrijeme (npr. konobari) te zaštiti postojeća radna mjesta i mogućnost strukovnog ili kolektivnog pregovaranja.
24. lipnja 2014. u 13:50 23 komentara 2309 prikaza
Vlada Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je na početku 171. sjednice Vlade važnost usvajanja Nacrta konačnog prijedloga Zakona o radu.

On je potreban da bi se reformiralo radno gospodarstvo, saniralo loše stanje na tržištu rada, suzbio visok udio crne ekonomije te smanjila visoka stopa nezaposlenosti. Zakon će, između ostalog, omogućiti dodatni rad radnicima koji rade puno radno vrijeme (npr. konobari) te zaštiti postojeća radna mjesta i mogućnost strukovnog ili kolektivnog pregovaranja.

- Novi Zakon o radu osigurat će zaštitu radnika ali i omogućiti fleksibilnije radne odnose kao odgovor na dinamično tržište rada. Omogućen je dodatni rad onima koji rade puno radno vrijeme, iz jedne tvrtke radnici će moći odlaziti raditi u drugu tvrtku - kazao je Mrsić.

Pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu

- Namjera novog zakona je da se radi više - ne da se više radi na jednom radnom mjestu, nego da više ljudi radi - komentirao je premijer Zoran Milanović te dodao da se u Zakon ne bi diralo da nije potrebe za povećanjem radnih mjesta.

Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu kojim će žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu imati osiguranu psihosocijalnu i pravnu pomoć, novčanu naknadu i dr. novčana prava itd. Potvrdio je to ministar branitelja Predrag Matić.

A onda je na red došlo i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da je riječ o jednom od onih svjetonazorskih zakona koji se usklađuju forme radi.

Nikoga ne vrijeđa

- Vjerujemo da Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje - pojasnio je premijer i dodao da se isto odnosi na kurikulum u školama.

- Pred nama su i ozbiljniji zakoni koji se ne tiču svjetonazora već kvalitete života - poručio je premijer.

- O ovom se Zakonu dugo priča. 2012. je formirana radna skupina u kojoj su bili predstavnici različitih svjetonazora. U listopadu 2013. pred referendum o braku prvo čitanje prijedloga zakona stavili na javnu raspravu. Rasprava o prvom čitanju trajala je 12 sati - podsjetio je ministar uprave Arsen Bauk. Kazao je da je Zakon prošao tolerantnu raspravu te da je demokratski kompromis različitih svjetonazora kao i da omogućava uvođenje institucije životnog partnerstva za istospolne zajednice, ali da brak i dalje ostaje ograničen na heteroseksualne zajednice.

- Najveće razlike i dalje se odnose na položaj djece, odnosno nemogućnosti posvajanja za istospolne partnere te na razliku u samom nazivu instituta braka - dodao je Bauk te kazao da će usvajanje Zakona ''manjini donijeti nešto bolji, a većini ništa gori položaj''.

- I više od nešto bolje - nadovezao se premijer.

INA teška godina Na sjednici glavne skupštine Ine trebala bi se donijeti odluka o pokrivanju gubitka čistačice ministri pretjerano koriste strane riječi Kako Vlada zamagljuje probleme: Od clean starta do spin offa

Prezentirajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama monistar Ranko Ostojić istaknuo je da se njime vozačka dozvola poslije navršene 65. godine više se neće moći produžiti bez zdravstvenog pregleda.

Jednoglasno je usvojen i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona.

Veća transparentnost

- Novi Ovršni zakon bolje štiti građane kojima je honorar jedini prihod - imat će minimalni iznos koji će biti izuzet od ovrhe. Ovršni zakon uvodi transparentnost, zaštitu vjerovnika i dužnika. Dužnici će u nekretntninama moći živjeti godinu dana, dok se ne snađu - prezentirao je ukratko novine ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš pojasnila je da se programom energetske obnove višestambenih zgrada potiče zapošljavanje, građevinski sektor te omogućavaju uštede građanima dok je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na kraju sjednice dodao da se Prijedlogom zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad održavanjem simpozija 8. Hrvatsko- francuskih upravnopravnih dana na temu ''Izvršenje upravnih i upravnosudskih odluka“ ''ukidaju apsurdi u javnim tvrtkama te donose vrlo jasni kriteriji po kojima će se odlučivati treba li nagraditi menadžere tih tvrtki ili ne.''

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar mili99
  mili99:

  Vlada o zakonu o radu, a mjesta za rad u Hrvatskoj sve manje zbog njihovog nacina upravljanja drzavom. Zalosno!

 • petrolio:

  od ove vlade ni ne očekujemo ništa dobroga...

 • Avatar MK
  MK:

  Zakon o "zivotnom pertnerstvu" diskriminira sve heteroseksulace koji nebi u "brak" ali bi regulirali zakonski svoju "vanbracnu vezu". Problem je u tome da nije rijec o "zivotnom partnerstvu" vec o "braku za homoseksualce" - no to je protu ustavno, jer ... prikaži još! u Ustavu pise "brak je zajednica muskarca i zene" a ne "zajednica muskarca i zene se zove brak". Sa "zivotnim partnerstvom" stvoren je brak za homoseksualce koji se samo ne zove "brak" - i to narusava Ustavna nacela. Rijec o "zivotnom partnerstvu" bi bilo da heteroseksualci nisu iskljuceni iz ovakvog zivotnog aranzmana i na taj nacin diskriminirani...