Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: S&P nam je podigao izglede i dao potporu onome što radimo

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.09.2018.
u 10:39

U Sabor upućen zakon o zaštiti "zviždača"

Možemo biti zadovoljni što nam je agencija Standard and Poor's zadržala kreditni rejting BB+, a podigla izglede sa stabilnih na pozitivne. Jedna vrlo temeljita analiza gospodarskih trendova, procjena političke situacije, honoriranje svega što radimo na fiskalnoj konsolidaciji, dobrim upravljanjem javnim financijama i retorskim naporima u brojnim područjima - kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković te dodao:

Ove ocjene S&P-a možemo doživjeti kao ohrabrenje, a posebno je dobro da se vidi da su smanjeni rizici ekonomskog karaktera kad je riječ o restrukturiranju Agrokora. S&P je dao potporu onome što radimo, a moramo nastaviti s privlačenjem investicija privatnih i javnih projekata koji će biti zamašnjak gospodarskom rastu.                          

Premijer je čestitao državnoj tajnici iz ministarstva mora Maji Markovčić Kostelac koja je izabrana za izvršnu direktoricu Europske agencije za sigurnost mora, a zahvalio je i ministrici Gabrijeli Žalac i kolegama koji su pripremili sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Belom Manastiru.

- Jako dobro predstavili smo ideju projekta Slavonija Europskoj komisiji i Svjetskoj banci. Cilj ovog projekta je smanjivanje nejednakosti i regionalni razvoj - naglasio je Plenković. 

Vlada - sjednica
1/8

U Sabor upućen zakon o zaštiti "zviždača"

Prijedlogom zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji je Vlada sa sjednice uputila u saborsku proceduru, predviđena je zaštita "zviždača" ne samo u tijelima javne vlasti, već i kod privatnih poslodavaca te načini njihove zaštite.

Predloženim zakonom objedinjuju se svi pravni standardi za zaštitu "zviždača", s obzirom na to da Hrvatska dosad nije imala cjeloviti zakon koji bi na jedinstven način uređivao problematiku njihove zaštite.

Propisuju se opće odredbe, načela, prava "zviždača" i njihova i sudska zaštita, postupak prijave nepravilnosti i postupanje po prijavi te prekršajne odredbe.

Propisana je tako obveza uspostave unutarnjih kanala za prijavljivanje nepravilnosti, imenovanje povjerljive osobe za zaprimanje prijava koja, u roku od 60 dana od zaprimanja mora dati povratnu informaciju prijavitelju uz omogućavanje uvida u spis i obavještavanje o ishodu postupka uz naglašavanje potrebe zaštite identiteta prijavitelja.

"Jasnoćom procedure poslat ćemo poruku ohrabrenja svima koji nešto vide i prijave te da imamo učinkovite mehanizme za borbu protiv svih loših stvari", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predloženi zakon prijaviteljima nepravilnosti omogućava zaštitu ne samo ako su u stalnom radnom odnosu već je zaštita pružena širem krugu osoba poput volontera, onih, kako je rekao Bošnjaković, "kojih sa strane te stvari mogu vidjeti".

"Zviždači" bi tako imali pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su prijavitelji nepravilnosti povezani.

"U cijelom postupku zajamčena je anonimnost, da  prijavitelj ne može biti predmet stegovnog postupka, ne može mu se raskinuti radni odnos ili ga se staviti na lošije radno mjesto", ističe Bošnjaković.

Samo prijavljivanje nepravilnosti može biti unutarnje (u samom trgovačkom društvu), vanjsko (prema nadležnom tijelu) i razotkrivanje prema javnosti.

Vezano uz postupak vanjskog prijavljivanja nepravilnosti propisano je da poslove nadležnog tijela obavlja ured pučkog pravobranitelja.

Predloženi zakon, rekao je premijer Andrej Plenković, sigurno će, generalno gledano, pomoći borbi protiv korupcije.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme kojima, među inim, smanjuje rok, s dosadašnjih 90 na 60 dana, u kojem Ministarstvo obrane odlučuje o tome je li povjerljivi izum od interesa za poslove obrane, čime se ubrzava proces kreiranja novih i inovativnih proizvoda za potrebe obrane i tržišta. 

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova koji će, uvjerena je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dobro regulirati i uvesti reda u institut studentskog rada.

Zakonom se uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla te ostala pitanja vezana uz obavljanje tih poslova.

U odnosu na prvo čitanje, u konačni prijedlog zakona dodan je stavak kojim se propisuje da posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

Tako sprječavamo da neki od studenta može u nedogled raditi preko student servisa, dodala je ministrica Divjak.

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
09:44 27.09.2018.

logicno je da vam gospodari daju potporu za vas rad jer im odlicno sluzite ....iseljavate osiromasene hrvate iz domovine ....vasi gospodari na razne nacine iz hrvatske izvlace desetke milijardi kuna godisnje ....itd itd

RI
rightside
09:07 27.09.2018.

naravno,, ali vise ni rijeci oko propadanja uljanika, oko zatvaranja ine u sisku, oko petrokemije,, oko muljaze i izvlacenja novca iz brodotrogira i unistavanja radnih mjesta,, to valjda nisu teme o kojima anemija "ima saznanja")))))

ST
stefj
09:39 27.09.2018.

Visoka učilišta? Tu je potrebna jedna žestoka reforma, tu se naselilo isto uhljeba koliko želiš, a birokracija je narasla do neviđenih razmjera. Samo zato da bi si ekipa mogla isplatiti dodatne nagrade... Ako pogledate npr. Zagrebačko sveučilište onda vidite da ono pada po 100 mjesta na rang listama godišnje, više ga nema nigdje u prvih 500, čak niti u prvih 1000. Osim toga, ljudi na fakultetima bave se biznisom ili politikom, a ne znanstvenim radom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije