Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. SJEDNICA

Vlada imenovala odbore za pregovore sa sindikatima

sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
Autori: Bojan Arežina, Hina
16.03.2016.
u 14:04

Za predsjednika tih odbora predložen je potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Vlada je danas na redovnoj sjednici imenovala pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama, a za predsjednika tih odbora predložen je potpredsjednik Vlade Božo Petrov

U odborima su uz Petrova ministri Dubravka Jurlina Alibegović, Nada Šikić, Zdravko Marić, Predrag Šustar, Bernardica Juretić, Zlatko Hasanbegović, Ante Šprlje, Vlaho Orepić i Josip Buljević.

Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje plaća za šest posto, na temelju sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a za dva i više posto u dva kvartala. U Vladinu prijedlogu proračuna za ovu godinu nije planirano za tu svrhu potrebnih 1,8 milijardi kuna. Osigurana su sredstva za rast plaća od 0,5 posto po godini staža te za radnike koji čekaju isplatu minimalnih plaća prema Zakonu o osiguravanju potraživanja uslijed stečaja poslodavca. Prema ranijim najavama, pregovori Vlade i sindikata trebali bi početi 21. ožujka. 

Usvojen je prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o osnivanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije zbog pripajanja Agencije za regionalni razvoj odlukom o smanjenju agencija. Predloženo je da se za Nacionalnog koordinatora za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom imenuje Sonja Bošnjak, zamjenica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tu je funkciju dosad obnašao Jakša Puljiz, koji je došao na novo mjesto CIO-a u Vladi.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o službenom dopisivanju tijela državne uprave u neupravnim stvarima, kojim se radi smanjenja troškova u proračunu predlaže da se obvezuju tijela da neupravne akte primaju putem e-maila.

– Tim će se načinom komunikacije uštedjeti oko 24 milijuna kuna – rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Vlada je predložila Saboru da prihvati odluku o proglašenju 2016. godinom Nikole Šubića Zrinskog. Usvojeni su prijedlozi odluka o oduzimanju prava priređivanja igara na sreću u casinima Germania Sport, Parčina export-import i Casino resort operator te na automatima Žetona. Dana je suglasnost Gradu Požegi za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 35 milijuna kuna za financiranje kapitalnih projekata poput rekonstrukcije trga i bazena.

Usvojeni su prijedlozi amandmana na konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o sanaciji javnih ustanova te na konačni prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na dobit.

>> Orešković: Imamo ministra branitelja. To je general Tomo Medved

Komentara 23

DU
Deleted user
15:22 16.03.2016.

Božu Petrova treba poslat u prvi razred političke osnovne škole.

DO
dobarsavjet
16:21 16.03.2016.

Sada će sindikalci vidjeti šta je pregovaranje kad doktor Božo pregovara.

DO
doktorica
09:49 16.03.2016.

sindikati su kod nas zaštitnici uhljeba u državnim i javnim tvrtkama,iako se deklariraju kao zaštitnici radnika i siromašnih građana i za to dobivaju lijepi novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije