Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada u samo 15 minuta zasjedanja donijela odluku o Imunološkom!

U Novu godinu ulazimo s nekoliko mjera koje su socijalne i razvojne, podsjetio je premijer koji ni danas nije propustio oštro kritizirati HDZ
02. siječnja 2015. u 10:26 83 komentara 14905 prikaza
Vlada,sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

10.19 – Govoreći o Imunološkom zavodu, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kronološki je nabrojao što se sve događalo s Imunološkim ove godine. Naglasio je da su do kraja prošle godine isplaćene sve tri zaostale plaće zaposlenicima Imunološkog te da je osnovni cilj ispunjen.

Sada kada plaće i poslovanje nisu ugroženi, započet će javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, naglasio je Vrdoljak i dodao da je Vlada zasad primila osam pisama namjere. Rečeno je i da će investitor biti dužan osigurati da se proizvodnja Imunološkog zavoda održava trajno na teritoriju RH. Početna cijena dionice Imunološkog je 49,3 kuna, a investitor je obvezan u proizvodnju uložiti minimalno 100 milijuna kuna.

Premijer Milanović tada je kazao da mora napraviti jedan gaf.

Gaf, jer je definicija gafa u američkom političkom novinarstvu kada političar govori istinu – pojasnio je Milanović.

– Ovo je još jedan primjer tvrtke koja se našla u nevoljama zbog nerada bivše Vlade – istaknuo je i kazao kako je njegova Vlada sanirala štetu.

Vrdoljak: Početna cijena dionice Imunološkog je 49,3 kn, a investitor je obvezan u proizvodnju uložiti min. 100 milijuna kn #gospodarstvo

– Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) January 2, 2015

– To pokazuje da radimo kako možemo, ali ne može se ispod stola. Nastavit ćemo raditi i to je rezultat vašeg rada. To su činjenice i istina. To je gaf – rekao je premijer. Vlada je potom usvojila Prijedlog odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica društva Imunološkog zavoda.

U kratkom roku usvojila je svih 10 točaka sjednice i nakon 15-ak minuta zasjedanja zaključila otvoreni dio sjednice.

10.15 – Ministar Vedran Mornar kazao je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo 250 milijuna kuna za prijevoz učenika.

10 sati – Premijer Zoran Milanović otvorio je prvu ovogodišnju sjednicu Vlade i zaželio svima sretnu Novu godinu. Poželio je svima puno energije u borbi i da posiju sjeme za osvajanje novog mandata.

– U novu godinu ulazimo s nekoliko mjera koje su socijalne i razvojne. Na primjer nova stopa obračunavanja poreza na dohodak mnogim će građanima omogućiti poboljšanje financijskog statusa – kazao je premijer Milanović.

– Jedna od njih je i program sanacije dugova ispod 10.000 kuna, u koji izlazimo s vjerovnicima. To su velike kompanije, banke, telekomunikacijske kompanije koje imaju veliki profit, a oprostit će siromašnima – kazao je premijer. Dodao je da tu spadaju i novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za obrtnike s malim prihodima. Ta bi mjera mogla poboljšati poslovanje tim ljudima. Obećao je i borbu protiv korupcijske hobotnice koja još u RH nije iskorijenjena, aludirajući na HDZ.

– Imamo još političara koji prijete DORH-u i kažu: ''Svoje ne damo'' – komentirao je premijer političare koji štite ljude iz svojih redova koji su optuženi za korupciju.

>>U pregovore o istraživanju nafte i plina u Jadranu idu Ina, Eni, OMV, Marathon Oil...

>>SDP i HDZ spremni za veliku koaliciju – jedno govore u oporbi, a drugo na vlasti te provode isti program

Pravo na sufinanciranje prijevoza za učenike

Vlada je danas donijela odluku o financiranju troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola od siječnja do lipnja 2015. Ministar obrazovanja Vedran Mornar rekao je kako je njegovo ministarstvo osiguralo 250 milijuna kuna za prijevoz učenika.

Učenici srednjih škola imaju pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza (autobus i vlak) ako im je škola udaljena pet ili više kilometara od kuće. U stopostotnom iznosu Ministarstvo će pokriti troškove prijevoza učenika koji žive u kućanstvu koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, kao i svim učenicima kojima su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama u Slavoniji.(Marko Špoljar)

NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • istina00:

    još jedan mandat ove vlade bio bi nezamisliva katastrofa za hrvatski narod, hrvatsku državu i gospodarstvo, isto kao još jedan mandat josipovića

  • Deleted user:

    Sve još nekako ali ova samodopadnost, zadovoljstvo sa samima sobom ove grupe dletanata je nepodnošljiva. Kakvo sjeme će oni posijati? Umjesto da se ispričaju i traže razumijevanje oni briju po svome..

  • Gomila:

    Milanovic Josipovic Matic su predali sva imena i adrese branitelja Beogradu preko intreneta izdajice