Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Lovrinčević:

Vlada će dići 
neki od poreza koji se lako ubire

Željko Lovrinčević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
15.04.2015.
u 09:00

Dug do grla - Dosegnuli smo razinu od 300 milijardi kuna javnog duga

Rješenje koje će iznjedriti Vlada pred Europskom komisijom povećanje je stope nekog od poreza koji se lako ubiru, mišljenja je makroekonomista Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta Zagreb. Iako Vlada opetovano obećava da novih nameta neće biti, Lovrinčević ne vjeruje u plan rezanja rashoda u agencijama i javnim poduzećima.

– Jedno je ono što govore, a nešto drugo stoji u dokumentima – kaže analitičar. A u kolektivnim ugovorima velikih javnih tvrtki i statutima agencija stoje pobrojana materijalna prava zaposlenika te ostale povlastice koje su davno izgubili zaposlenici privatnog sektora. Kolektivni ugovori potpisani su nedavno, kaže Lovrinčević, a amenovali su ih ministri i njihovi zamjenici koji sada najavljuju brze rezove.

Javni dug je 90 posto BDP-a

Ipak, u kolektivnom ugovoru HEP-a potpisanom prošlog listopada stoji da se ne može mijenjati do 2016., a sličnim su odredbama zaštićeni i ugovori u ostalim tvrtkama pa se procjenjuje da će za uštede u javnim tvrtkama trebati barem godinu dana, kao uostalom i za izmjenu statuta agencija. Lovrinčević ne vjeruje ni da će prestati izdavanje javnih jamstava državnim tvrtkama jer bi to dovelo do skupljeg zaduživanja tih tvrtki, a banke bi morale bilježiti te plasmane u rezervacije. Unatoč tome analitičar ne očekuje da će Europska komisija uvesti sankcije.

I dok brzi rezovi na pozicijama javnog sektora padaju u vodu, javni dug nekontrolirano raste. Prema Lovrinčevićevu izračunu javni dug, uključujući dug HBOR-a, već je sada na 90 posto BDP-a, što je oko 300 milijardi kuna, a deficiti su na razini od 5,5 posto BDP-a. Do kraja godine u javni dug ulaze zaduženja HBOR-a, a tijekom 2016. u njega će se morati uključiti i komunalna i javna poduzeća. To će dodatno povećati dug na neodrživu razinu pa Lovrinčević strahuje da će Hrvatskoj kao alat za smanjenje duga ostati samo prodaja državne imovine i uvođenje novih poreza.

>>Grčić: Moscoviciju smo rekli da ne brine jer će ova Vlada vladati i nakon izbora

>>Lalovac priznao veći deficit, Vujčić prognozira pad

Komentara 9

ST
stefj
09:32 15.04.2015.

Prvi porez koji nam slijedi jest onaj na nasljedstvo, a očekujem daljnje povećanje trošarina na energente, alkohol i cigarete... Nevjerojatno je koliko je ova vlada povećala javni dug, koliko je povećala poreze, a nije napravila ništa pozitivno. Izostao je rast, povećanje broja radnih mjesta, čak se i sitno povećanje proizvodnje ne može pripisati ovoj vladi, već rastu tržišta EU-a... Ova vlada obećala je investicijski tsunami, dobili smo samo tsunami, s devastacijom većom nego za vrijeme rata. Ova vlada ušla je u svjetske anale svojom nesposobnošću, ućit će se o njoj u ekonomskim knjigama kao negativan primjer još nezabilježen...

TO
tojčić
09:19 15.04.2015.

šta od njih možemo očekivati osim harača.

DU
Deleted user
09:16 15.04.2015.

Ova vlada nece vise uvesti nikakve reforne jer i protekle tri i pol godine nisu nis napravili - osim povecanja zaduzenja. Slijedeci potez je jos daljnje zaduzivanje u cilju prezivljavanja do izbora, a kako su svjesni toga da izbore ne mogu dobiti initi pomocu filmskih trikova, djeluju po nacelu: nakon nas potop!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije