Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta presuda

Vještakinja sada tvrdi da Dominic Pitra boluje od rijetkog PEHO sindroma

Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.10.2015.
u 07:30

Nakon poroda Dominic Pitra ostao je invalid, ne može sam ni gutati...

– U obrazloženju presude potpuno su izostala objašnjenja na temelju kojih dokaza sud utvrđuje i zaključuje da je samo prvooptuženi Predrag Đurić vodio porod Jasmine Križančić Pitra, a ne i drugooptuženi Ivo Balenović, koji je rodilju po dolasku u bolnicu kao jedini dežurni liječnik bolnice Merkur primio i doveo u sobu za prihvat rodilja, obavio vaginalan pregled, nakon čega je rekao medicinskoj sestri da je spremi za porod. Za to je bilo nužno iznijeti konkretne i određene dokaze. Iz niza dokaza izvedenih tijekom rasprave proizlazi da je Đurić porodu mogao biti samo nazočan – piše među ostalim u rješenju zagrebačkog Županijskog suda koji je po službenoj dužnosti ukinuo osuđujuću presudu liječnicima Predragu Đuriću i Ivi Balenoviću zbog teške liječničke pogreške pri porodu Dominica Pitre u kolovozu 2007. godine.

Iskazi bivših ravnatelja

Osmogodišnji je dječak zbog nestručno vođenog poroda od rođenja stopostotni invalid s čak 57 dijagnoza, a ne može čak ni samostalno gutati. Sudac Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić u lipnju prošle godine liječnicima je izrekao osuđujuću presudu, a prvooptuženog Đurića, koji je u bolnici inače porađao bez ikakvog valjanog ugovora, proglasio je glavnim krivcem za nestručno vođen porod.

Dobio je godinu i pol zatvora i postao je tako prvi liječnik u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja.

I drugooptuženog Balenovića tužiteljstvo je teretilo da je vodio porod, no proglašen je krivim samo za nesavjesno postupanje pri dovršetku poroda te je nepravomoćno osuđen na tri mjeseca uvjetno uz rok kušnje od jedne godine.

Međutim, Županijski sud smatrao je da prvostupanjski sud nije naveo nikakve razloge zbog kojih prihvaća ili otklanja iskaze optuženih koji su pak krivnju prebacivali jedan na drugoga. Konkretno, Đurić se pravdao da mu je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Srećko Ciglar odobrio da njegove pacijentice iz privatne ordinacije dolaze u bolnicu, no da on ne smije donositi nikakve odluke, nego da sve odluke donosi ekipa iz bolnice.

Balenović je u svojoj obrani naveo kako je Đurić imao licenciju za samostalan rad kao specijalist te da mu on nije bio nadređeni niti ga je bio ovlašten kontrolirati. Osim toga, navodi se u rješenju o ukidanju presude, iz iskaza drugih svjedoka Srećka Ciglara, Tomislava Čanića (liječnika koji je kobne večeri bio nadslužba, op. a.) te bivših ravnatelja KB-a Merkur Mirana Martinca (za čijeg su mandata privatnici dolazili porađati svoje pacijentice u državnu bolnicu) i Željka Vidasa (koji je zabranio privatnim liječnicima da u bolnici porađaju svoje pacijentice) proizlazi da je porod trebao voditi dežurni liječnik, odnosno drugooptuženi Balenović, a u slučaju komplikacija trebao je zvati dežurnog liječnika u nadslužbi.

Promijenila mišljenje

Drugostupanjski sud o žalbama tužiteljstva i optuženika nije ni raspravljao, već je presudu ukinuo jer u njoj nisu navedeni razlozi o odlučujućim činjenicama, a oni koji su navedeni nejasni su i međusobno proturječni.

Zanimljivo je da je samo nekoliko dana prije sjednice na Županijskom sudu sucu Krešiću stigao dopis neuropedijatrice i sudske vještakinje prof. dr. sc. Ljerke Cvitanović Šojat, koja je u predmetu vještačila da je dječakovo teško stanje posljedica nedostatka kisika pri porodu, a tim dopisom ona je povukla svoj nalaz i mišljenje.

Detaljno je opisala zašto je promijenila mišljenje i zašto sada smatra da Dominic zapravo boluje od izuzetno rijetkog PEHO sindroma. Na novome suđenju tako će se, osim ponovnog ispitivanja svih svjedoka, najvjerojatnije morati provesti i novo medicinsko vještačenje malenog Dominica.

>> Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Godinu i pol zatvora zbog nestručno obavljenog poroda

Komentara 2

DU
Deleted user
09:21 26.10.2015.

Rvacko pravosuđe, a kad na se, ne daj Bože vrati kradeze onda će se ekipa po sudovima osilit do kraja

LU
lucio2
03:43 28.12.2015.

Nevjerojatno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije