Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje slavici

Vještak: Uzrok stradavanja na Kornatu prirodna je pojava

dražen slavica (1)
Filip Brala/PIXSELL
03.10.2012.
u 15:45

Riječ je o spoju dvaju rijetkih fenomena, izgaranju nehomogene smjese plinova i pojavi eruptivnog požara

Uzrok stradavanja na otoku Kornatu prirodna je pojava, odnosno spoj dvaju rijetkih fenomena, izgaranja nehomogene smjese plinova i pojave eruptivnog požara koji su se dogodili u samo nekoliko sekundi, izjavio je danas u nastavku suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici vještak za požare i eksplozije Slobodan Kocijan.

– Vjetar je puhao iz smjera jugoistoka i nosio dim preko većeg dijela otoka Kornata. Dim se skupljao u klancu, pri čemu se stvorio virtualni strop, a ispod njega bilo je strujanja zraka, ali vrlo malog intenziteta. Najveća koncentracija ugljikova monoksida nastala je izgaranjem nehomogene plinske smjese i poslije eruptivnog požara – rekao je Kocijan, koji je s još sedam vještaka radio multidisciplinarno vještačenje i rekonstrukciju početka i širenja požara na Kornatu. Prema njegovim riječima, požar koji je u nekoliko sekundi prešao preko vatrogasaca brzinom od 40 metara u sekundi, događao se u dvije faze.

– U prvoj fazi trava nije potpuno izgorjela, glavnina gorenja trave u kotlini nastala je primarno dolaskom eruptivnog požara – dodao je.

Na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića je li moguće da je uzrok požara fosforna bomba, curenje kerozina iz helikoptera, Kocijan je naglasio da se iz analize i dokumentacije ne može zaključiti kako je uzrok ništa drugo nego izgaranje nehomogene smjese plinova, a potom i pojava eruptivnog požara kakav prije toga nije zabilježen u Hrvatskoj.

>> Svjedočenje vještaka: Vatrogasci nisu bili poliveni benzinom

Komentara 5

Avatar žič
žič
16:07 03.10.2012.

ovo da ti pamet stane,prvo je bila vojska,benzin,bombe...sad neprirodne rijetke pojave,toliki su ljudi živi izgorjeli,ovaj lik je poslal maloljetnike na gašenje,suđenje traje već godinama,ovu državu bi pod hitno trebalo raspudstit i osnovat novu na pravim ljudskim i zakonskim postulatima,a ne ovo,advokati,suci,sudski vještavi,fiškali se sprdavaju iz zakona...

FE
Felicijen
16:44 03.10.2012.

Svako malo jave se nove eruptivne teorije...

ZA
zagrebHR
16:49 03.10.2012.

roditelji vatrogasaca su iznosili teorije da ih je poprskao benzin iz helikoptera ili da je eksplodirala zaostala NATO bomba, jedini preživjeli Frano Lučić nije rekao ni jedno ni drugo, prema tome najvjerojatnija teorija je eruptivni požar kakvih je tog ljeta bilo po Dalmaciji i ne radi se o teoriji zavjere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije