Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
genocid u srebrenici

Vještak o zapovjedniku strijeljanja: To je morao biti Ratko Mladić

ratko mladic
Reuters/PIXSELL
04.09.2013.
u 20:37

Mladićeva neposredna zapovijed u osvajanju Srebrenice dokazana je, prema Butleru, i planom ofenzive Krivaja 95., koju je zapovjednik VRS potpisom odobrio, a na kojoj je 12. srpnja 1995. napisao: "Ovo je bilo srpsko i sada je srpsko"

U današnjem nastavku iskaza na suđenju Ratku Mladiću pred Haaškim tribunalom, gdje mu se sudi za genocid nad muslimanima u Srebrenici, vojni vještak optužbe Richard Butler izjavio kako je naredba vrha vojske Republike Srpske za strijeljanje tisuća srebreničkih Muslimana bila izdana u noći između 11. i 12. srpnja 1995. ali nije precizirao tko je izdao zapovijed. Sugerirao je da je to "morao biti Mladić" jer je "neposredno na terenu zapovijedao ofenzivom VRS-a na Srebrenicu", javljaju mediji u Srbiji.

Prema Butlerovoj procjeni, koju je donio nakon analize tisuće dokumenata VRS-a, odluka o strijeljanju donesena je između dva sastanka u Bratuncu na kojima je Mladić poručio predstavnicima muslimanskog stanovništva iz Srebrenice da mogu "opstati ili nestati".

– Zapovijed da se pobiju zarobljenici izdana je između 11. srpnja 1995. u 22 sata, kada je završen drugi sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu i trećeg sastanka, koji je počeo u 10 sati sljedećeg jutra – rekao je vojni vještak tužiteljstva, aludirajući na Mladićeve susrete s predstavnicima srebreničkih muslimana i zapovjednikom nizozemskog bataljuna UNPROFOR-a Thomasom Karremmansom. Te je sastanke VRS snimao, a snimka, na kojoj su zabilježene Mladićeve riječi kako muslimani mogu "opstati ili nestati" više puta je prikazana u sudnici i uvedena je među dokaze.

Jedan od dokaza da je zapovijed za ubijanje zarobljenih bila izdana u noći između 11. i 12. srpnja, prema Butleru, predstavlja i tajno prisluškivani razgovor koji su sutradan navečer vodili zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a general Radislav Krstić i zapovjednik specijalne policijske postrojbe Ljubomir Borovčanin. Mladićeva neposredna zapovijed u osvajanju Srebrenice dokazana je, prema Butleru, i planom ofenzive Krivaja 95., koju je zapovjednik VRS-a potpisom odobrio, a na kojoj je 12. srpnja 1995. napisao: "Ovo je bilo srpsko i sada je srpsko", misleći na Srebrenicu.

 

>>Granata koja je počinila masakr u Sarajevu, proizvedena u Valjevu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije