Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. DAN POTRAGE ZA MATEJEM

Vještak o snimkama iz Beograda: 'Na svaki se detalj obraća pozornost, za utvrđivanje identiteta treba 30 dana'

Matej Periš
Foto: Matija Habljak/PIXSELL/nestali.gov.hr
1/3
19.01.2022.
u 09:55

Kako navodi, snimke s nadzornih kamera mogu se izoštriti kako bi se dobila bolja kvaliteta, a tajna je u količini piksela

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem (27), nestalim u Beogradu, traje 20 dana. Za vrijeme potrage pojavile su se snimke nadzornih kamera s beogradskih ulica koje sugeriraju da je na njima upravo Periš, a vještak i stručnjak za audio i videotehnologiju Nikola Dragović navodi kako je za utvrđivanje identiteta osobe potrebno 30 dana. 

– Snimka koju sam pogledao snimljena je s oko sto metara udaljenosti i lošije je kvalitete. Kako bih sa sigurnošću mogao zaključiti da je na njoj Matej Periš, morao bih usporediti to sa snimkom njegova hoda ili trčanja otprije šest mjeseci. Ne sumnjam da ga njegov otac može prepoznati po hodu – kazao je Dragović za Telegraf.rs govoreći o snimci na kojoj se vidi silueta muškarca kako se spušta prema Savi.

Kako navodi, snimke s nadzornih kamera mogu se izoštriti kako bi se dobila bolja kvaliteta, a tajna je u količini piksela. 

– Kada je riječ o dokazima iz videozapisa, na svaki se detalj obraća pozornost. Riječ je o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. Ako se na snimci ne može točno zaključiti što se dogodilo s nekom osobom, to se može zaključiti na osnovu nekih detalja – kaže. 

– U nekim slučajevima, kako bismo bili sigurni koja je osoba na snimci, uključimo antropološko vještačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo je li osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 – dodaje Dragović koji navodi kako je za utvrđivanje identiteta potrebno oko 30 dana

Puno je nepoznanica o nestanku mladog Splićanina. Matej je, podsjetimo, nestao u noći s četvrtka 30. prosinca na petak 31. prosinca 2021. godine, u Beogradu. Zadnji je put viđen uz rijeku Savu oko kluba Gotik. U klubu je bio sa svojih šest prijatelja u noći s četvrtka na petak, a oni su u petak njegov nestanak prijavili policiji.

VIDEO Srpska policija stalno zaprima dojave o Mateju Perišu: 'Napravili su pravu pomutnju'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije