Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvava pljačka zaštitara u Đakovštini

Vještak: Logičnije mi je da se radilo o jednom strijelcu

Osijek: Počelo suđenje zbog pokušaja teškog ubojstva dvojice zaštitara
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
22.01.2021.
u 16:30

Suđenje Iliji Ćoriću (23), Ahmetu Aliji (27) i Zvonimiru Matanoviću (24), zbog pljačke gotovo 800.000 kuna i pokušaja ubojstva zaštitara Marija Leithama i Krunoslava Balešića, započelo je jučer ispočetka, zbog protoka vremena

Jesu li u zaštitare pucala obojica razbojnika ili samo jedan, u krvavom prepadu na vozilo zaštitarske tvrtke Aleph Tau u listopadu 2019. u Đakovštini, bilo je ključno pitanje i na jučerašnjoj raspravi na sudu u Osijeku. Inače, suđenje Iliji Ćoriću (23), Ahmetu Aliji (27) i Zvonimiru Matanoviću (24), zbog pljačke gotovo 800.000 kuna i pokušaja ubojstva zaštitara Marija Leithama i Krunoslava Balešića, započelo je jučer ispočetka, zbog protoka vremena. Ponovili su kako se ne osjećaju krivima.

Pušku bacio u Savu

Svu trojicu se, naime, tereti za dva pokušaja teškog ubojstva i četiri razbojništva na cesti između Hrastina i Koprivne. Po optužnici, Ćorić je “čuvao stražu” kod automobila skrivenog u šumi i osigurao bijeg, a pucali su na cesti Alija i Mijatović. Da su pucale dvije osobe, izjavili su i ranjeni zaštitari. U istrazi su, pak, svi optuženici tvrdili kako je pucao samo Alija, a pronađena je i samo jedna automatska puška, koje je Alija, kako sam tvrdi, poslije bacio u Savu. Dopunu balističkog vještačenja iznio je, stoga, jučer vještak Damir Tomašek.

– Ispaljeno je najmanje 17 komada streljiva, puškom mađarske proizvodnje koja je pronađena na obali Save. Iz iste je puške i
dio fragmenata zrna streljiva pronađenih u zaštitarskom kombiju. Pozicija strijelca se mijenjala, odnosno pucano je u prednji i u prednji lijevi bočni dio vozila – naveo je balističar Tomašek.

Ranjeni je zaštitar Mario Leitkamen, pak, prije u svom iskazu naveo kako je razbojnike uočio na udaljenosti od oko 30, ili 35 do 40 metara od vozila, kada su zapucali.

– Ako se doista radi o 30 metara, uzimajući u obzir brzinu kojom se kreće vozilo, nemoguće je da se događaj zbio na način kao što je postavljeno, jer je premalo vremena prošlo da bi strijelac mogao mijenjati svoju poziciju. No, ako se radilo o većoj početnoj udaljenosti, situacija se mijenja. S obzirom na to da su sve čahure ispaljene iz istog oružja, logičnije mi je s da se radilo o jednom strijelcu. Isključuje se mogućnost da bi jedan strijelac drugom dodao pušku, pa da bi taj drugi nastavio pucati bočno – stava je vještak.

Bili zaposlenici iste firme

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrana za djelomičnu rekonstrukciju događaja kao nevažan i usmjeren odugovlačenje postupka. Ilija Ćorić je, podsjetimo, bio zaposlenik iste tvrtke Aleph Tau iz Slavonskog Broda i kolega dvojica zaštitara koji su ranjeni ostavljeni na cesti.

Komentara 1

DA
Darko50
19:13 22.01.2021.

Ne razumijem,zašto ih sudac ne upita a tko je kriv ako niste vi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije