Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje u mađarskoj

Vještak: Čačić nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti

radimir čačić (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
20.09.2011.
u 09:43

– Još jednom izražavam duboku sućut obitelji stradalih – kazao je Radimir Čačić na odlasku iz sudnice.

Ljudski  i moralno apsolutno osjećam odgovornost, žaljenje, a pravni aspekt nije na meni. Sve što u optužnici piše nije u potpunosti točno – nakon čitanja optužnice izjavio je u utorak na županijskom sudu u Kaposvaru šef HNS-a Radimir Čačić na početku suđenja za prometnu nesreću koju je službenim Chryslerom 8. siječnja prošle godine skrivio na autocesti prema Budimpešti kod mjesta Savolyja.

Velik interes hrvatskih medija

Optužnica ga tereti da je izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom iz nehaja jer nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti. U Škodu se, prema optužnici, zaletio brzinom između 145 i 150 kilometara na sat, a nakon nesreće u bolnici su preminuli putnici Gyorgy Liptak i Imrene Antal. Vozačica Škode Katalin Liptak u tom je trenutku vozila 105 kilometara na sat, a vidljivost je bila dobra iako je padala kiša.

Prije samog početka rasprave u velikoj sudnici bilo je mnogo novinara, uglavnom hrvatskih. Sutkinja je Čačića upitala slaže li se da oni ostanu unutra, a on je na sugestiju svog hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića rekao da se slaže, ali da nema fotografiranja, snimanja kamerom i zvučnog snimanja.

Čačić: Sve se odvilo u sekundi. Nisam stigao ni kočiti

Čačić je u svom izlaganju, koje je trajalo više od sat vremena, istaknuo da nije točno da je vozio 145 do 150 kilometara na sat, kako su utvrdili prometni vještaci.

– Vještak je naveo da je razlika u brzini između naših vozila bila 40-ak kilometara na sat, no ne i koliko je tko vozio – pokušao je uvjeriti sud šef HNS-a, koji tvrdi da je on vozio najviše 120 km/h, a dotaknuo se magle za koju tvrdi da se na tom dijelu autoceste iznenada pojavila.

– Sve se odvilo u sekundi. Nisam stigao ni kočiti, samo sam uspio malo skrenuti – nastavio je Čačić, kojeg u ovom postupku brani jedan od najpoznatijih mađarskih odvjetnika dr. Peter Zamecsink.

Čačić je u više navrata istaknuo i da nije vidio da Katalin Liptak ima uključena svjetla, kao ni ono za maglu. Katalin Liptak u svom je iskazu rekla da je kobnog dana vidjela u retrovizoru da im se velikom brzinom približava neki automobil.

– Imala sam zimske gume, magle nije bilo, a padala je srednja kiša. Nije bilo ni poledice, a vozila sam između 100 i 120 kilometara na sat. Na autocesti nije bio gust promet – rekla je K. Liptak, koja je u nesreći izgubila muža i majku. Cijelo vrijeme svjedočenja bilo je jasno da joj je knedla u grlu te da jedva suzdržava suze.

Iduća je svjedočila Julijana Hitel, još jedna putnica u Škodi i susjeda obitelji. U neuvjerljivom iskazu rekla je da nije bilo magle iako je policiji rekla da je magle bilo.

Sutkinji je kazala da je u nesreći slomila rebra i ozlijedila koljena, zbog čega je nesposobna raditi. Svjedočio je i vatrogasac Tamas Nagy.
– Nije bilo magle, a kad smo mi došli na intervenciju, više nije bilo ni kiše. Svjetla u automobilu Katalin Liptak isključio je moj kolega – rekla je.

Patolog je istaknuo da je György Lipták, koji je ispao iz Škode, umro zbog unutarnjih i ozljeda glave. Udovica Lipták u tom se trenutku rasplakala. Njezina majka pak umrla je nakon nekoliko dana boravka na intenzivnoj njezi zbog teških unutarnjih ozljeda. Patolog smatra da osim vozačice u automobilu nitko drugi nije bio vezan i da je to sigurno pojačalo težinu ozljeda. Iako je Imrene bila starica, nije mogao reći da je umrla zbog šećera i problema s tlakom.

Vještak potvrdio navode o brzini iz optužnice

Prometni vještak potvrdio je navode o brzini iz optužnice. Puno je govorio o zračnim jastucima koji se kod Čačića nisu do kraja otvorili, ali najvažnije što je rekao jest da kočenja prije sudara nije bilo.

– Gospodin Čačić nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti – kazao je vještak i na pitanje obrane koliko je sigurno njegovo mišljenje, rekao – 90-postotna.

Ostalih 10 posto na koje se oslanja Čačić probat će se razjasniti nakon sljedećeg ročišta, koje će biti zakazano naknadno. Sutkinja je prihvatila mnogo dokaznih prijedloga obrane, ali i tužiteljstva, među kojima će biti i dopuna prometnog vještačenja.

Čačić se nada da suđenje neće dugo trajati

Katalin Lipták tijekom suđenja nije bila previše raspoložena za izjave, istaknula je samo da je vrlo potresena time što se dogodilo njezinoj obitelji.

Čačić je pak bio nešto rječitiji. Zadovoljan je načinom kojim se postupak vodi, što su hrvatski novinari svemu svjedočili i nada se da suđenje neće predugo trajati.
– Još jednom izražavam duboku sućut obitelji stradalih – kazao je na odlasku iz sudnice. 

Komentara 274

DU
Deleted user
10:40 20.09.2011.

Nije mi jasno kako Tip koji je kriv za smrt dvoje ljudi moze i dalje ucestvovati u aktivnoj politici pa i u predizbornoj kampanji. Ja mislim da je to neodgovorno i bezosjecajno.

KA
kajinx
12:12 20.09.2011.

...vidljivost bila loša... Tko vozi 120 km/h na lošoj vidljivosti?

NI
Niko33
09:49 21.09.2011.

\"siromah sam al sam besan!\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije