Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2015. u 12:00

“Stroj” se ohladio nakon pobjede Kolinde, a problem je što i partneri ne pridonose, nego samo čekaju podjelu fotelja

Zašto bi vjerovali anketarima koji su nebrojeno puta kiksali. No i bez vjere u njihove brojke, dovoljno je indicija za zaključak da HDZ, a još primjetnije njegova Domoljubna koalicija, polako gubi "uzgon". To se događa prvi put nakon tri godine, dakle u glavnoj oporbenoj stranci trebalo bi zvoniti za uzbunu. Zašto uzbuna kad je taj pad rejtinga u rangu statističke greške? Pa zato što, koliko god dugo vremena trebalo za rast rejtinga (godine), kad se zaustavi i počne pad, to onda uvijek ide brže. Poput zrakoplova koji se uspinje tromo, no kad motor stane, krene u sunovrat.

Pad aktivizma u najjačoj hrvatskoj stranci primjetan je od pobjede Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon niske od 4 velike pobjede, kao da su si dali podulji godišnji odmor. To razmišljanje pokazuje se kao problem, jer istodobno, nakon poraza SDP-ova kandidata Ive Josipovića, Zoran Milanović kreće punim plućima u predizbornu kampanju i svaki dan javnost fila parolama da nam je krenulo. Netko će mu, po zakonu velikih brojeva, do izbora i povjerovati. Glavna oporbena stranka, uljuljkana, skromno parira tom ponovo probuđenom Milanovićevu vulkanu i na galamu vladajućih odgovara uglavnom tek izjavama i presicama. Izostaje terenski rad, inicijativa, akcija. No, kako je ipak riječ o velikom, uigranom stroju, valja očekivati da će se HDZ uspjeti opet pokrenuti. Za razliku od Kukuriku koalicije, koja je 2011. samo morala čekati i ne činiti pogreške, jer je osvanjanje vlasti bilo sigurno – HDZ je u sasvim drukčijoj situaciji. U Hrvatskoj je puno teže 2015. nego što je bilo 2011.

Birači su osiromašili, stotine tisuća imaju blokirane račune. Napeto je, pa se HDZ ne smije "usaliti" poput kukurikavaca, koji su bili toliko opušteni da se, pokazalo se, nisu uopće pripremili za vlast. Rezultat čega je da su tri godine mandata otišle uzalud i pamtit ćemo ih po prolivenom mlijeku. Premda i dalje mnogi vjeruju da će i ovi izbori proći u ideološkom nadmetanju oko ustaša i partizana, ima i najava da će na izborima ipak više nego ikada "igrati" ekonomija i projekti zapošljavanja. Nekakav površni program, poput onog Plana 21, više neće biti dovoljan. S obzirom na to da HDZ barem već godinu i pol izrađuje gospodarski program u suradnji s njemačkim stručnjacima, da posjeduje već dovršen i "almanah projekata", može se vjerovati je da će objavom programa i projekata udahnuti više nade i sigurnosti biračima. A socijalna nesigurnost postala je glavna boljka građana.

Stoga je logično da će birači obratiti pažnju i na ekonomska obećanja, ali će od buduće vlade tražiti i jamstva socijalnog opstanka. Kada je predsjednik SDP-a najavio da bi izbori mogli biti za osam mjeseci (možda je "navlakuša"), prvo je pitanje bilo – a što će HDZ raditi tih osam mjeseci. Nema više, naime, nikakvih izbora ili izborčića, koji bi dolijevali gorivo i mobilizirali HDZ, tako da se njegov stroj već ohladio. Drugi je problem što HDZ-ovi koalicijski partneri ne rade apsolutno ništa, nego samo čekaju kada će početi pregovori o dodjeli zastupničkih fotelja, a priželjkuju i svoj dio izvršnih funkcija. Ta neaktivnost HDZ-ovih "patuljaka" sigurno smanjuje planiranu sinergiju koalicije. Treći je problem što je HDZ, uza sve nabrojeno, još i sam napravio par "neforsiranih" grešaka. U prilog HDZ-ovoj oporbi ide to što je Milanović vjerojatno prekasno krenuo u ispravljanje nerada, pa ni da se postavi na trepavice neće mu to biti dovoljno za drugi mandat.

>> HDZ uvjerljivo prvi, ali blago pada, a SDP u porastu

Ključne riječi

Komentara 121

KL
Klarahrv
12:14 07.06.2015.

Zar ste i Vi gospodine Ivankovicu nasjeli? Sta ste zaboravili rezultate anketa iste agencije za prvi i drugi krug predsjednickih izbora? Da Vas podsjetim 1. krug Josipovic 45,5% Grabar-Kitarovic 30,9% za 2.krug Josipovic 51,6% Grabar-Kitarovic 35,6%.

BO
borovina1981
12:18 07.06.2015.

Kako da ne. HDZ će rasturiti konkurenciju na izborima kad god oni bili i usprkos bilo kojoj anketi.

UI
Uvijek_iskreno
12:24 07.06.2015.

Hdz ce uvjerljivo slaviti na parlamentarnim izborima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije