Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba branitelja

Vjekoslav Župarić svoja će prava potražiti na Ustavnom sudu, ali i u Strasbourgu

Foto: Branimir Bradarić
26.09.2017.
u 07:05

Župarić je dva puta ranjen, 1993. amputirana mu je potkoljenica. Tvrdi da se netko drugi okoristio njegovom dijagnozom

– Nisam ovo zaslužio ni kao čovjek ni kao branitelj – kaže hrvatski branitelj iz Vinkovaca Vjekoslav Župarić (53) koji je tijekom 1993. godine, kao pripadnik 5. gardijske brigade, dva puta ranjen.

Nakon ranjavanja u studenom 1993. godine amputirana mu je lijeva potkoljenica, a imao je rane po cijelom tijelu. Župarić je o svojoj borbi da ostvari status 100-postotnog HRVI 1. skupine za Večernji list govorio prije nekoliko mjeseci. U međuvremenu je završen i upravni postupak na Upravnom sudu u Osijeku i Višem upravnom sudu u Zagrebu gdje je odbijen te mu je sada preostalo da pravdu traži na Ustavnom sudu, a onda i u Strasbourgu.

– Sigurno je da neću odustati jer kod mene je sve jasno – kaže i dodaje: – Donedavno sam sumnjao, ali sada sam siguran da je mojim papirima i bolničkim dijagnozama netko drugi ostvario pravo na mirovinu

Komentara 4

CR
crocro
07:35 26.09.2017.

Ako bi se dokazalo da se njegovom medicinskom dokumentacijom poslužio netko drugi i ostvario mirovinu, to bi bilo tragično ali bi i potaknulo pitanje da li bi to bio i jedini slučaj takve eventualne zloporabe tuđe patnje. Sve za koje bi se eventualno dokazalo da su pribavili korist za sebe tuđom patnjom, trebalo bi javno imenovati i najoštrije sankcionirati.

OB
ObrenM
07:39 26.09.2017.

Zasto je ovaj neosporni hrvatski branitelj invalid prepusten sam sebi,a ne da mu pomognu institucije?Takodjer zasto se ne istrazi tko se eventualno koristi njegovom borackom invalidnoscu.Sramota.

DU
Deleted user
12:31 26.09.2017.

Invalidi 100% I skupine su ljudi nepokretni i trajno ovisni o tudjoj pomoci za obavljanje osnovnih zivotnih funkcija. Amputacija potkoljenice je max 70% i to po pravilnicima u RH. U EU bitno manje... A to sto su se kod nasas djelile olako djelile dijagnoze 100% prve i druge skupine je vec druga prica. Samnom u teretanu je isao jedan amputirac iz rata, sa potkoljenicnom amputacijom i imao je 100% 2 skupine. A dize 100kg u bencu.. Tako da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije