Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća prepreka

Evo zašto se Hrvatima uglavnom odbijaju vize za SAD!

američka zastava
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
05.06.2014.
u 20:30

Gotovo sve odbijenice odnosile su se na hrvatske državljane koji žive u Srbiji i BiH

Lani je samo 400 odbijenih prijava za vizu za Sjedinjene Američke Države kočilo Hrvatsku da uđe u bezvizni režim s tom državom, odnosno da građani Hrvatske ne moraju više prolaziti dug i skup proces prijave, provjere te, ako bude odobreno, dobivanje vize. Novost je pak da su se gotovo sve odbijenice odnosile na hrvatske državljane koji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i da su razlozi za odbijanje viza više nisu politički ili sigurnosni, već ekonomski, kad američke vlasti procijene da bi se turistički odlazak mogao pretvoriti u traženje posla i useljavanje. Za usporedbu, lani je hrvatskim građanima izdano 15.612 viza za boravak kraći od 90 dana.

Kako bi država ušla u bezvizni program sa SAD-om, potrebno je na godišnjoj razini spustiti postotak odbijenih prijava za vize na najmanje tri posto. Treba napomenuti da termin “odbijene vize” ne označava omjer odbijenih i zatraženih viza, već je rezultat formule u koji ulaze i ponovljene prijave. Odbijenih je viza lani bilo 5,9 posto. Postotak je to oko kojeg se Hrvatska vrti - 2006. je odbijeno 4,9 posto prijava, 2010. njih 5,3 posto, a 2012. samo 4,4 posto.

– Kod Hrvatske više nema sigurnosnih problema. Potvrđeno mi je to za boravka u Washingtonu – govori zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Formalne kriterije Hrvatska je ispunila još 2011. pa bi ovakva ocjena značila da se Hrvatska pomakla iz perioda rata i poraća kad su prepreka ukidanju viza predstavljale hrvatske (lažne) putovnice izdane muslimanskim ekstremistima i pripadnicima kriminalnog miljea iz regije.

Kako doznajemo, sada su ekonomski razlozi najveća prepreka dobivanju viza. Ako američke vlasti procijene da tražitelj nema dovoljno jako financijsko zaleđe, ako nema posao ili nekretninu, vizu neće dobiti zbog straha da ne zloupotrijebi ulazak u SAD za rad ili useljavanje. Za rad su potrebne tzv. imigracijske vize, a do njih je najlakše doći ako tražitelj u SAD-u već ima posao i poslodavac jamči za njega. U Hrvatskoj ih je lani izdano tek 94.

Često se spominje da je neinformiranost građana jedan od uzroka odbijanja, bilo da je riječ o banalnim pogreškama pri popunjavanju obrazaca ili pak o neznanju koji uvjeti moraju biti zadovoljeni, poput stalnog posla. Kako bi smanjili broj odbijenica, Rumunjska je započela informativnu kampanju za građane. Inače, od svih EU članica, vize za SAD moraju imati državljani Cipra, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Hrvatske.

Komentara 69

DU
Deleted user
21:25 05.06.2014.

Ljudi ne idite tamo, tamo je kapitalizam, tamo se mora raditi za plaću :)

DE
Dejan1000
21:26 05.06.2014.

To su sigurno Srbi koji su uzeli hrvatske putovnice.

DU
Deleted user
07:23 06.06.2014.

>vize za SAD moraju imati državljani Cipra, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Hrvatske Draga lijepa EU, vidi se ravnopravnost njenih članica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije