Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za Dom naroda, ne i Predsjedništvo

Visoki predstavnik u BiH mijenja izborni zakon u korist Hrvata?

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt  s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
20.07.2022.
u 08:12

Hrvatska javnost u BiH općenito strahuje da bi nakon izbora koji se održavaju u listopadu moglo ponovno doći do izbornog inženjeringa

Među Hrvatima u Bosni i Hercegovini u utorak se probudila nada da bi im država u kojoj žive barem u jednom segmentu mogla omogućiti da sami izaberu svoje političke predstavnike.

Tijekom dana pojavila se informacija da visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) Christian Schmidt održava konzultacije sa šefovima stranaka o mogućem nametanju izmjena izbornog zakona koje bi vodile promjeni načina izbora Doma naroda BiH, gornjeg doma parlamenta. Schmidt može, upotrebom tzv. bonnskih ovlasti, nametnuti bilo koji zakon u toj zemlji, što je prije često izazivalo sporove u odnosima Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Hrvatska javnost u BiH općenito strahuje da bi nakon izbora koji se održavaju u listopadu moglo ponovno doći do izbornog inženjeringa te bi se mogla sastaviti entitetska vlada bez stranaka koje imaju podršku većine hrvatskih birača.

Ovoga puta su bošnjački mediji i analitičari bili ti koji su se zabrinuli da bi reforma izbornog zakona, prema Schmidtovu modelu, bila u skladu sa zahtjevima HDZ-a BiH, najveće hrvatske stranke u zemlji. Dom naroda entiteta Federacija BiH ključan je za izbor predsjednika entiteta koji pak imenuje mandatara za sastav vlade tog dijela BiH u kojem zajedno žive Bošnjaci i Hrvati.

Valja naglasiti da se u medijima ne spominje da bi Schmidt mogao izmijeniti i način izbora članova Predsjedništva, a Željko Komšić, načelno hrvatski član Predsjedništva kojeg izabiru Bošnjaci, najavio je da će se ponovno kandidirati. Komšić je Schmidta upozorio da "ne nameće antieuropska rješenja".

>> VIDEO Od 1. kolovoza stupa na snagu očinski dopust: Evo što sve obuhvaća novo pravo

Komentara 1

BA
bacenheider
09:13 24.07.2022.

Kako u korist Hrvata,samo ispravlja stetu nanesenu Hrvatima koju im je jedan drugi medunarodni predstavnik uradel uz blagoslov Racana i Mesica kad su bili na vlasti.Milanovic sad lupete,a ni jednom nije kritizirao partiju,Racana i Mesica. za njega je kriva ova danasnja administracija,a zaboravlja da je odlazel i BiH pomagat Komsucu to je drug sa drugovima iz Mosta zaboravel.Kad ce se u BiH birati Predsjednik onda moze biti gradanski izbori,ovako su Bosnjaci birali dva clana predsjednistva,Srbi jednog,a Hrvati ni jednog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije