Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Visoki kazneni sud odbio obrane, Mamićima i ostalima će se suditi u Osijeku

Javno iznesene optužbe jednog optuženika na račun četvorice sudaca Županijskog suda u Osijeku nisu razlog koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda samo zato što obnašaju sudačku dužnost na istom sudu
29. travnja 2021. u 14:38 13 komentara 5434 prikaza
Foto: marko lukunic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Viski kazneni sud donio je odluku u aferi Dinamo 2, a u kojoj su obrane optuženika tražile da se taj slučaj izmjesti iz Osijeka. Riječ je u postupku u kojem su optuženi Zdravko, Zoran i Mario Mamić te još nekoliko osoba. Zahtjev im je odbijen, a priopćenje Visokog kaznenog suda prenosimo u cijelosti.

I TO JE SAMO DIO! Vrijeme curi: Mamići za 10 dana moraju Hrvatskoj uplatiti 50 milijuna kuna

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio prijedlog trojice optuženika za prenošenje mjesne nadležnosti  u kaznenom postupku koji se vodi protiv njih pred Županijskim sudom u Osijeku. Riječ je o kaznenom postupku protiv sedam optuženika zbog niza kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Visoki kazneni sud smatra da je za provjeru sudačke nepristranosti odlučno može li se bojazan stranke ili javnosti smatrati objektivno opravdanom. Javno iznesene optužbe jednog optuženika na račun četvorice sudaca Županijskog suda u Osijeku nisu razlog koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda samo zato što obnašaju sudačku dužnost na istom sudu. Osobna nepristranost suca mora se pretpostaviti dok se ne dokaže suprotno. Predlagatelji nisu naveli niti jedan ni objektivni razlog sumnje u nepristranost svih ostalih sudaca. To što je jedan optuženik iznio takve optužbe, a što je rezultiralo pokretanjem stegovnog postupka protiv dvojice od tih sudaca, ne predstavlja prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost ostalih sudaca tog suda. Zaključak o takvoj sumnji ne može se automatizmom protegnuti na ostale suce. Naime, sudačka dužnost  je osobno povjerena određenom sucu. S obzirom na to da nije dovedena u pitanje nepristranost preostalih sudaca ne može se upirati ni u općenitu pristranost tog suda. Visoki kazneni sud smatra da ni predsjednik suda nema ovlasti iskoristiti svoj hijerarhijski položaj da bi sucu koji odlučuje u predmetu dao upute o tome kako odlučiti  jer suci sude na temelju Ustava, zakona te pravilno i potpuno utvrđenih činjenica u provedenom postupku.

JURE MARTINOVIĆ Državni tajnik: Hrvatska teoretski može istupiti iz sporazuma s BiH koji su iskoristili Mamići

Nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanju pred drugim stvarno nadležnim sudom Takvi navodi jednog predlagatelja ne dovode u pitanje postojeću odluku predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Osijeku u ovom predmetu.

Ujedno su odbačeni prijedlozi jednog optuženika za izdvajanje iz spisa predmeta svih odluka optužnog vijeća kao nezakonitih dokaza. O tom prijedlogu u ovom postupku Visoki kazneni sud ne može odlučivati. Zakonitost pojedinog dokaza ili pojedine sudske odluke nije predmet preispitivanja u okviru instituta prenošenja nadležnosti.

UBIJENO 11 LJUDI
Ovo je muškarac koji je usmrtio napadača u Cetinju: 'Očistio je ulice od demona. Heroj, junak!'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • NikoCro:

  Ovo moze biti samo u HR, korumporano sudstvo, svugdje u svijetu bi se ponistile sve presude bar zadnjih 10 godina, a sud bi se zatvorio dok se ne rijese svi izvidi, Boze ucuvaj nas

 • generacija57:

  A svi ostali su pošteni?

 • nikola1975:

  Kako je onda problem što optuženik poznaje nekoliko sudaca Županijskog suda u Zagrebu. Po ovakvoj odluci onda nema potrebe da se proces iz Zagreba prebacuje u Osijek