Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodeni val

Visok vodostaj, oborine i otapanje snijega – ugroženo Pokuplje!

'24.01.2013., Letovanic, Stari Brod, Zazina - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe, otapanja snijega i zaobalnih voda ugrozene su kuce u naseljima uzvodno od Siska, a zatvorene su i neke lokalne ceste.
Nikola Čutuk/Pixsell
25.01.2013.
u 09:33


Izvanredne mjere proglašene su za rijeku Kupu, a redovne na Savi, Uni, Glini i Ilovi

Porast vodostaja rijeke Kupe, ali i zaobalne vode nastale topljenjem snijega i novim padalinama, i nadalje ugrožavaju naselja uz rijeku Kupu.

Mnoga vikendaška naselja uz samu rijeku već su pod vodom. Poplavljene su i pristupne ceste, pa vlasnici vikendica ne mogu do svojih objekata kako bi zaštitili i spasili svoju imovinu.

Zatvorene i neke ceste

U Žažini i Letovaniću se cijevnim traktorskim crpkama prepumpavaju zaobalne vode, a vreće s pijeskom su spremne za zatvaranje propusta.

– Mislim da ovako visok vodostaj nije zabilježen još od 1974. godine. Već smo vjerovali kako se neće ponoviti, a sada opet strahujemo od njegovog daljnjeg povećanja. Vrt i voćnjak su mi pod vodom, pa se bojim i za kuću - kaže Stjepan Šoštarić iz Letovanića.

Visoki je vodostaj prekinuo i promet na nekim cestama. Tako su zatvorene ceste Mala Gorica - Žažina, Stankovac - Slana, a voda je preplavila i ceste u Gračenici Šišinečkoj i u Skeli.

Prema priopćenju Hrvatskih voda, izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su za Kupu nizvodno od Jamničke Kiselice, a redovne mjere za Savu kod Jasenovca, Ilovu, Glinu i Unu, dok je pripremno stanje za Savu kod Dubrovčaka, Crnca i Trebeža.

Sava i Kupa opadaju

Budući da je vodostaj Kupe u gornjem toku, kod Karlovca i Jamničke Kiselice u opadanju, ne očekuje se nastavak porasta vodostaja.

U opadanju je i Una kod Hrvatske Kostajnice, a najviši vodni val Save jučer je popodne prošao pokraj Siska i Crnca. Kod Dubrovčaka i drugih mjesta sisačke Gornje Posavine, Sava je jučer bila u opadanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije