Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glumac na muci

Višnjić na muci: Ostaje bez trećine životne zarade - 65 milijuna kuna!

višnjić
26.04.2010.
u 20:00

Presuda u Višnjićevu slučaju pouka je mladim sportašima i umjetnicima da paze što potpisuju.

Ugovor Gorana Višnjića s Kvadrom, prema kojem ta agencija ima ekskluzivno pravo zastupanja poznatoga glumca u inozemstvu, inače će plaćati penale 50 posto za uloge koje je sam našao ili mu ih je našao netko treći – nije lihvarski! Tako je pravomoćno presudio zagrebački Županijski sud odbivši Višnjićevu tužbu da se poništi lihvarski ugovor s Kvadrom iz 1997. Najmanji problem glumcu će biti plaćanje 216.763 kuna parničnih troškova jer je presudom otvoren put Kvadru da na sudu dokaže kako im pripada 12 milijuna dolara – trećina Višnjićeve zarade, što traže tužbom. Procijenili su da je Višnjić od 1997., otkako je potpisao ugovor i s agencijom United Talent Agency do danas, zaradio 40 milijuna dolara. Tužba od 12 milijuna dolara, koja je bila u mirovanju, nakon ove presude aktivirana je i nastavlja se parnica u zagrebačkoj Palači pravde.

Teško dokazati na sudu
Ova je presuda važna jer ne tiče se samo Višnjića i jedne agencije nego je poruka sportašima, umjetnicima i drugim zaposlenicima da moraju i te kako paziti na što stavljaju potpis jer će im biti teško jednog dana na sudu dokazati da je ugovor bio lihvarski i da nisu znali što potpisuju. Nije to uspjelo ni Višnjiću kojeg zastupa Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković i partneri. Iz presude se jasno iščitava da je ugovor lihvarski samo kada ga potpisuje onaj tko je bio u teškom materijalnom stanju, ovisan o poslodavcu i bez iskustva. No slučaj još nije gotov jer su Višnjićevi odvjetnici odlučili iskoristiti posljednje pravno sredstvo – reviziju na presudu Vrhovnom sudu. Osim što se u zahtjevu za reviziju ponavlja da je Višnjić mlad i neiskusan potpisao lihvarski ugovor, ističe se i da je danas sve više takvih ugovora.

 "Mi smo ga lansirali"
– U novije vrijeme zaredali su menadžerski ugovori u kojima ti "zastupnici" za sebe ugovaraju korist u očitu nerazmjeru s onim što su za drugu stranu (sportaše, umjetnike) učinili ili se obvezali učiniti, pa bi svi ti ugovori bili valjani, a ne lihvarski, piše u reviziji.

Inače, Županijski sud obrazložio je da je Višnjić sa 24 godine bio zaposlen u Gavelli i da je imao dovoljno životnog i glumačkog iskustva te je znao što potpisuje. Nije bio u teškom materijalnom stanju i znao je da Kvadar ima takve ekskluzivne ugovore i s drugim glumcima. Sud napominje i da je Kvadar dotad našao Višnjiću brojne uloge i praktički ga lansirao kao priznatoga glumca ulogom u filmu "Dobro došli u Sarajevo". Nismo uspjeli dobiti odvjetničko društvo Hanžeković za komentar.

Komentara 37

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
03:09 27.04.2010.

Sumnjam da Visnjic nema americko drzavljanstvo.

KR
kreont
10:01 27.04.2010.

Ako se ne varam gosp. Višnjić može potražiti \"pošteniju\" pravdu na nekom \"normalnijem\" sudu vani i dobiti puno bolju i pravedniju presudu. Sam dokaz kako sudstvo u hrvata je vrlo neprofesionalno, amatersko i potkupljivo.

AD
adan
20:38 26.04.2010.

kreont ..ako je hrvatskog roda,znači ne mora se suditi po zakonu??..je li to tvoj prilog uvođenju RH kao pravne države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije