Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedna akcija

Viškovo - neslavni rekorder po cijenama boravka u vrtićima

vrtic
07.09.2010.
u 15:20

Jedna od najbogatijih općina u Hrvatskoj jedina je koja neće subvencionirati boravak određenog broja djece u ustanovama predškolskog odgoja, kažu ogorčeni roditelji.

Općina Viškovo, jedna od najbogatijih u Hrvatskoj, postala je jedina u zemlji koja neće subvencionirati boravak određenog broja djece u ustanovama predškolskog odgoja, a postala je i neslavni rekorder po cijenama boravka u vrtićima, jer će mnogim roditeljima mjesečni izdatak za vrtić od 1. rujna doseći nevjerojatnih 450 do 1200 kuna po djetetu, upozorili su u utorak, 7. rujna roditelji Viškova, inicijatori prosvjedne akcije “Hoću ići u vrtić”. Naime, roditelji odluku o subvenciji boravka djece u ustanovama predškolske dobi, koju je Općinsko vijeće Općine Viškovo donijelo na svojoj sjednici 29. srpnja 2010. godine, drže ishitrenom i nepravednom, jer se njome uvodi imovinski cenzus kao temelj određivanja subvencije.

Ako dohodak po članu kućanstva iznosi 1350 kuna mjesečno, roditelja će vrtić stajati između 400 i 650 kuna, za dohodak od 1901 do 2200 kuna mjesečni izdatak za roditelja raste na između 600 i 850 kuna, za dohodak od 2201 do 3400 kuna po članu domaćinstva roditelj će izdvajati od 1050 do 1300 kuna, dok za sve iznose iznad 3400 kuna Općina dijete neće subvencionirati, što će mjesečno roditelje stajati od 1750 do 2000 kuna.

I dosad je, istaknuli su revoltirani roditelji, cijena vrtića u Viškovu bila prilično visoka. Za cjelodnevni boravak djece u vrtiću plaćali su od 600 do 800 kuna, dok u Rijeci stoji između 550 i 720 kuna. Posebno ih je ogorčila izjava načelnika Gorana Petrca na sastanku s ravnateljicama svih vrtića u koje idu viškovska djeca - naveo je kako je razlog donošenju ovakve odluke slabije punjenje proračuna, ali i želja da se pomogne najsiromašnijim roditeljima. Drže da su obmanuti jer je odluka donesena mjesec dana nakon što su  u lipnju upisali djecu u vrtiće po znatno povoljnijim cijenama. Stoga od Općinskog vijeća Općine Viškovo traže opoziv ove odluke te da za svu djecu s prebivalištem na području Viškova dobiju istu visinu subvencije za smještaj u vrtiće bez obzira na primanja roditelja ili zakonskih skrbnika. I dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, kažu roditelji, iznenađena je ovakvom odlukom i najavljuje kako će zatražiti očitovanje Općine Viškovo te o tome izvijestiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ključne riječi

Komentara 1

IT
iTest
15:36 07.09.2010.

Hmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije