Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncesionari plina

Višemilijunske štete od krađe plina

plin (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
10.10.2013.
u 15:56

Iz vukovarskog Prvog plinarskog društva (PPD) kažu kako je ovo problem koji imaju svi plinski koncesionari u Hrvatskoj

Na desetine milijuna kuna su godišnje štete, samo na području Slavonije, koje bilježe plinski koncesionari radi neovlaštene potrošnje plina. Iako ne postoje precizni podaci štete na godišnjoj razini na području cijele Hrvatske višestruko su veće. Iz vukovarskog Prvog plinarskog društva (PPD) kažu kako je ovo problem koji imaju svi plinski koncesionari u Hrvatskoj s tim da su oni sa starijim plinskim mrežama osjetno više podložniji krađi radi zastarjele tehnologije i mreže koju koriste.

– To je jedan veliki problem na kojem smo počeli svi zajedno da radimo kako bi ga riješili. Samo PPD godišnje ima i do milijun kuna gubitaka radi neovlaštene potrošnje plina. S tim problemom suočavaju se i kolege u Osijeku, Vinkovcima…, kaže izvršni direktor PPD-a za distribuciju Marko Horvacki. Govoreći samo o prošloj godini i iskustvima PPD-a rekao je da je na području Vukovara zabilježen 31 slučaj neovlaštenog korištenja plina. Plinari navode kako je situacija u Vukovaru još i dobra koliko toga ima u drugim gradovima gdje je to postala gotovo normalna pojava. U međuvremenu su pronašli više od 20 načina kako se može krasti plin iz plinske mreže. Tvrde da se u krađu plina upuštaju svi počeviši do domaćinstava, preko raznih obrta, pekara pa i do hotela.

– Cilj je uvijek isti. Dobro se grijati i što manje platiti. Zato se i rade stalne provjere sustava, mreže i brojila. Ljudi ne razmišljaju i o tome koliko je zapravo to opasno te da može doći i do eksplozija pa i tragedija. Uz to postoje i zakonske kazne koje za domaćinsva iznose do 35.000 kuna, a obrta i 70.000 kuna, ističe Horvacki. Dodaje i da se kod neovlaštenog korištenja plina najčešće preinake rade na samim brojilima pri čemu su se neki „majstori“ toliko uvježbali da je gotovo i nemoguće uočiti problem. Jedan od oprobanih načina je postavljanje magneta kod brojila koji uspori ili zaustavi rad brojčanika. Drugi način je bušenje ulazne grane plina sa svrdlom maloga promjera. Najnovija mogućnost je pravljenje maloga i gotovo neprimjetnog reza na brojilu kroz koji se onda zakoči brojčanik.

– Te stvari ne može raditi svatko, odnosno, to je posao koji odrađuje profesionalac. Za neke od prenikana na brojilima, za koje imaju po 5 minuta posla, „majstori“ su naplaćivali i po 300 eura. Pri tome ljude nisu obavještavali o opasnostima, kaznama i svemu drugome što jedna takva radnja donosi, zaključio je Horvacki.

>> Krao plin guranjem igle u brojčanik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije