Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj sporta

Više sati tjelesnog, u vrtićima kineziolozi

Redovita sjendica Vlade RH
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
07.06.2019.
u 00:30

Vlada je Saboru uputila prijedlog Nacionalnog programa športa

Vlada je jučer Saboru poslala prijedlog Nacionalnog programa športa 2019.-2026., kojim namjerava unaprijediti uvjete za razvoj sporta i skrb o sportašima, osigurati racionalno upravljanje u sportu i upravljanje sportskom infrastrukturom.

Vlada upozorava na potrebu snažnijeg javnog financiranja sporta, za koji se u Hrvatskoj izdvaja oko 0,28 posto BDP-a. U tu svrhu razmotrit će se zakonske izmjene kojima bi se prihod od igara na sreću odvojio od prihoda od sportskog klađenja, koji se usmjeravaju u rad s djecom. Radi poticanja masovnijeg bavljenja sportom još od vrtićke dobi predviđa se zapošljavanje kineziologa u vrtićima, jer Vlada procjenjuje da se organizirane sportske aktivnosti u predškolskim ustanovama ne provode redovito ni sustavno. Procjenjuje se i da je broj sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama nedovoljan, zbog čega se preporučuje njegovo povećanje.

Najuspješnije i najmasovnije sportove u Hrvatskoj proglasit će se sportovima od nacionalnog interesa, a nacionalni savezi nadležni za takve sportove izravno će se dodatno financirati iz državnog proračuna, za što će se novac davati za razdjelu Središnjem državnom uredu za sport.

Predviđen je i novi zakon o sportu koji će urediti stipendiranje sportaša 1. i 2. kategorije, a visina stipendije bit će određena posebnom odlukom. Isti zakon propisat će i uvođenje radnopravnog statusa za profesionalne sportaše, a planirano je i usklađivanje propisa iz sporta s onima iz područja radnog i mirovinskog zakonodavstva. Profesionalizacija se predviđa i kada je riječ o statusu trenera, kojih samo 11,1 posto ima ugovor na neodređeno vrijeme. 

Komentara 2

RA
Rad
09:06 07.06.2019.

Točno, fali rekreativno bavljenje sportom u svim dobima, statistika govori da se redovito rekreativno bavi sportom 7% Hrvata, malo više od Bosanaca i Srba, duplo manje od Slovencov i Europljana. A o pozitivnom učinku bavljenjem sportom nije potrebno ni pisat, što za zdravlje što za estetiku.

ŽO
žoržet
12:45 07.06.2019.

hoce li se mozda povećati i satnica glazbenog i likovnog odgoja? ok je sport, no postoje i 'duhovnije' discipline, a nisu vjeronauk... btw, zašto se ušutjelo o nasušnoj potrebi uvođenja nekakvoga građanskog odgoja u javne škole, i to kao obveznog a ne izbornog predmeta? a i nekakav oblik informiranja o spolnom životu i reprodukciji - naravno, na temelju znanosti i činjenica, ne dogmi, aršina ćudoređa i ambicija vjerskih i paravjerskih interesnih skupina - ne bi bilo loše pod hitno uvesti, makar u sklopu biologije. pa da više na raznoraznim 'hodovima' ne slušamo manipulativne besmislice o npr. nekakvim prenatalnim pravima nadređenima pravima na izbor odraslih i odgovornih ljudi u domeni intimnog života:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije