Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Više od tisuću djece ima govorne probleme, nedostaju stručnjaci

'02.09.2010., Cakovec- Medjimurski  tim Hitne medicinske pomoci spasava ljudske zivote.   Ravnatelj zupanijske bolnice Cakovec, dr Dragutin Kopasic. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
12.03.2011.
u 12:03

- U prvom i drugom razredu logopedi mogu sanirati većinu poteškoća u glasovno-govornoj komunikaciji, no na školama je da odluče hoće li zaposliti logopeda ili ne - kaže M. Paić

Igor ima bogat rječnik. Voli pričati i govori gramatički ispravno. No, neke glasove i riječi ne može pravilno izgovoriti, miješa ih ili izostavlja. Roditelji su to primijetili kad je ima četiri godine, no nisu se zabrinjavali sve dok u vrtiću nisu primijetili da se njegov govor prilično razlikuje od vršnjaka. U školi su potražili pomoć logopeda koji mu je pomogao u svladavanju govornih smetnji.

- Najčešći su poremećaji u glasovno-govornoj komunikaciji. Ako se ti poremećaji riječe u što ranijoj dobi, spriječit će se ozbiljniji problemi koji se mogu javiti kasnije - kaže Mira Paić, pedagoginja u Osnovnoj školi Nedelišće. Ta škola, uz školu u Prelogu, jedina ima zaposlenog logopeda. S djecom u Nedelišću radi Valentina Martan. Stručnjaci ističu da neka djeca do polaska u školu nemaju govornih teškoća, ali pogrešno drže olovku, ne mogu povezati skupinu glasova u riječ, pa ni rastaviti riječ na glasove. Iz toga proizlaze teškoće u čitanju i pisanju, disleksija i disgrafija. Teškoće u prvom razredu sve su zamjetnije i pomoć logopeda je nužna. Od 10.300 djece u međimurskim osnovnim školama, oko tisuću ih ima logopedske probleme u govoru, čitanju i pisanju. No, samo dvije škole s 1180 učenika imaju zaposlene logopede, a ostalih 9000 prepušteno je jednom jedinom bolničkom logopedu! U Hrvatskoj prosječno šest posto djece ima problema s govorom, a u Međimurju je taj prosjek čak 10 posto! U Županijskoj bolnici Čakovec logopedinja Milica Čanadi radi u okviru djelatnosti ORL-a. Prošle godine obavila je 2780 pregleda i terapija. - Prema ugovoru s HZZO-om, bolnica ima ugovorenu jednu specijalističku ambulantu s punim radnim vremenom za poslove logopeda, a prema broju usluga obavljenima u 2010. godini premašen je broj dijagnostičkih usluga. Logopedinja je ostvarila 19.329 bodova, a prema tzv. Plavoj knjizi standard koji se godišnje ostvari izbnosi 19.080 bodova, pa nam se događa da HZZO ne plati sve račune. U bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti bolnica odradi usluge za 152 milijuna kuna, a a zbog ograničenja ugovora neće nam biti plaćen 31 milijun kuna, što je više od tri mjesečna financijska limita bolnice - kaže ravnatelj bolnice Dragutin Kopasić. Bolnička logopedinja, koja je trenutno na bolovanju, pokriva i odrasle pacijente koji nakon moždanog udara ili prometnih nesreća moraju ponovno učiti govoriti. U sistematizaciji radnim mjesta koju je za škole propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije predviđeno radno mjesto logopeda, nego defektologa! - U prvom i drugom razredu logopedi mogu sanirati većinu poteškoća u glasovno-govornoj komunikaciji, no na školama je da odluče hoće li zaposliti logopeda ili ne - kaže M. Paić. Problem je i nedostatak logopeda na tržištu radne snage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije