Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Više od polovice sedmaša i osmaša bilo je u pijanom stanju

'08.05.2010., Bjelovar - Razuzdani izlasci mladih uslijed prekomjernog konzumiranja alkohola nerijetko zavrsavaju poput ovog mladica na fotografiji, koji je zalegao nasred prostora jednog nocnog kluba
'Damir Spehar/PIXSELL'
27.05.2012.
u 15:07

Pomoć se može potražiti i na broj 099/2221888. U savjetovalištu rade liječnica, psihologinja, socijalna pedagoginja i socijalna radnica

Početak izlaženja i pijenja pomiče se u sve nižu dob, neki su počeli piti u sedmom razredu, a ima i onih koji počinju u petom ili šestom. Svaki treći ispitani učenik sedmog i osmog razreda i svaka peta učenica mogu se svrstati u kategoriju redovitih konzumenata alkoholnih pića. Više od polovice dječaka sedmog i osmog razreda i 33 posto djevojčica bilo je pijano najmanje jednom u životu, a svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica bila je pijana tri i više puta, što se ne može smatrati slučajnim opijanjem nego rizičnim ponašanjem.

Ti su rezultati ankete provedene u školama predstavljeni na kolegiju međimurskih gradonačelnika i načelnika, na kojem je jedna od tema bila posvećena zdravstvenim projektima o kojima su govorili zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Uz ostalo, bilo je i riječi o Savjetovalištu za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

U 2010. godini od ukupnog broja hospitaliziranih zbog duševnih poremećaja i poremećaja u ponašanju, udjel hospitalizacija zbog alkoholizma u čakovečkoj bolnici iznosio je 21,7 posto. Alkoholizam i alkoholna ciroza jetre bili su peti po redu vodeći uzrok smrti u Međimurskoj županiji. Alarmantno je što je pijenje alkohola sve učestalija pojava među mladima.

U drugim razredima srednjih škola 76,3 posto mladića i 66,2 posto djevojaka redovito konzumira alkoholna pića (više puta mjesečno, svaki vikend, nekoliko puta tjedno ili svakodnevno). Zabrinjavajuća je pojava pijenja koja nema drugog razloga osim da se napije.

- Stav obitelji o pijenju alkohola od izuzetne je važnosti za dijete. Pijenje odraslih svojevrstan je putokaz djeci da je alkohol dopustiv i poželjan kad se odraste, te mladi pijenjem, između ostalog, žele dokazati i svoju odraslost - istaknuli su u ZJZ-u. Pomoć se može potražiti i na broj 099/2221888. U savjetovalištu rade liječnica, psihologinja, socijalna pedagoginja i socijalna radnica.

Ključne riječi

Komentara 3

TO
točkica1
19:14 27.05.2012.

A tko tim sedmašima i osmašima prodaje alkohol? Odrasli! Tko radi u inspekciji koja bi trebala kontrolirati prodaju alkohola maloljetnicima? Odrasli! Kome je u interesu što više zaraditi bez obzira na posljedice po djecu? Odraslima! Zaključak: Odrasli su ti koji bi poštivanjem zakona trebali biti primjer djeci. Ako u birtijama i dućanima stoji natpis: \"Zabranjeno je prodavati alkohol djeci i maloljetnicima...\", tko bi se trebao toga pridržavati? Pogađate: trgovci i konobari (Odrasli)!

DU
Deleted user
16:08 28.05.2012.

od svih ovisnosti, alkoholizam je najveci problem ovog drustva.

Avatar žič
žič
17:27 28.05.2012.

država može riješiti manje više sve probleme samo ako želi i ima volju,kada je koji trgovac bio drastično kažnjen za prodaju alkohola i duhana maloljetnicima,u ovoj državi NIKADA.da se počnu blaganici i vlasnici novčano kažnjavati vrlo brzo bi taj problem bio riješen ne do kraja ali bi se drastično smanjil broj maloljetnih cugera,poglejmo kak je u americi,maloljetnici,,žicaju,,punoletnu osobu da mu kupi,,cugu,,no,postoji i problem kučnog odgoja i odgovornost roditelja,ali največi problem je PRODAJA MALOLJETNICIMA ALKOHOLA,ona stara ,,puca,,opačoćka bi se trebala s tim problemom malo više pozabaviti a ne paradirati pred novinarčićima u novim oblekicama......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije