Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više od pet milijarda mobitela ove će godine postati otpad. Stručnjaci pozivaju na promjene

Iako sadrže zlato, bakar, srebro, paladij i ostale komponente koje se mogu reciklirati, gotovo svi ti neželjeni uređaji bivaju ostavljeni, bačeni ili spaljeni što nanosi znatnu štetu okolišu i zdravlju.
17. listopada 2022. u 09:03 2 komentara 3335 prikaza
Ruestiger old man (92 years) taps on a smartphone.
Foto: Frank Hoermann/DPA

Više od pet milijarda od procijenjenih 16 milijarda mobitela u svijetu ove će godine otpisano ili odbačeno, procijenili su stručnjaci i zatražili da se materijali koje sadrže više recikliraju. 

Da se nanižu jedan na drugi, mobiteli izvan upotrebe dosegli bi visinu od 50.000 kilometara ili sto puta više nego što je visina na kojoj je Međunarodna svemirska postaja, objavio je istraživački konzorcij WEEE.

Iako sadrže zlato, bakar, srebro, paladij i ostale komponente koje se mogu reciklirati, gotovo svi ti neželjeni uređaji bivaju ostavljeni, bačeni ili spaljeni što nanosi znatnu štetu okolišu i zdravlju. 

"Mobiteli su među elektroničkim proizvodima koji nas najviše zabrinjavaju", rekao je Pascal Leroy, glavni direktor WEEE-a, neprofitnog saveza organizacija za upravljanje elektroničkim otpadom. 

"Ako ne recikliramo rijetke materijale koje sadrže, morat ćemo ih rudariti u zemljama poput Kine i Konga", rekao je Leroy AFP-u.

Mobiteli izvan upotrebe samo su vrh ledenog brijega od gotovo 45 milijuna tona globalnoga elektroničkog otpada koji se ne reciklira.

Mnogi od pet milijarda mobitela koji će se ove godine povući iz cirkulacije neće završiti u smeću, ali će, umjesto da završe na reciklaži, ostati zaboravljeni u ladicama, ormarima, garažama u kućama i poduzećima.

Po istraživanju provedenom u šest europskih zemalja iz rujna ove godine u prosječnoj europskoj obitelji trenutno se nalazi oko pet kilograma takvog elektroničkog otpada. 

Anketa je pokazala da 46 posto domaćinstava čuva malu električnu i elektronsku opremu jer će im možda zatrebati, 15 posto ih kani preprodati, a 13 posto ih zadrži zbog "sentimentalne vrijednosti".

Uz otpad izvoziti i znanje

"Čini se da ljudi ne shvaćaju kako ti naizgled nevažni predmeti imaju veliku vrijednost, a na globalnoj razini predstavljaju golemu količinu", kaže Pascal Leroy.

"No elektronički otpad nikad se neće dobrovoljno prikupljati jer su troškovi visoki. Zato je legislativa nužnost".

Ovaj mjesec Europski parlament je usvojio novi zakon koji zahtijeva jedinstveni punjač za sve nove smartfone, tablete i kamere od 2024. godine. Očekuje se da će to uštedjeti najmanje 200 milijuna eura i smanjiti elektronički otpad za nekoliko tisuća tona svake godine. 

Zahvaljujući zakonodavstvu Europa skuplja puno više elektroničkog otpada nego što je to uobičajeno u ostalim dijelovima svijeta. U Europi se prikupi 50 do 55 posto elektroničkog otpada, a u zemljama s nižim prihodima manje od pet posto. 

U isto se vrijeme tisuće tona elektroničkog otpada iz bogatih zemalja prevozi na reciklažu u zemlje u razvoju. A ondje često nedostaje sredstava da se takav otpad zbrine sigurno pa opasne tvari poput žive ili plastike mogu kontaminirati tlo, zagaditi vodu ili ući u prehrambeni lanac. 

"Mi smo u Europi pomaknuli planine", kaže Leroy. "Sada to znanje moramo izvesti u ostale dijelove svijeta".

Pratite zelene teme na Rezoluciji Zemlja.

Rezolucija - nova pasica | Autor :

što biste vi učinili? Mladenka izazvala raspravu: Dok je hodala prema oltaru, govorila gostima da - spreme mobitele VEČERNJI TV Stručnjak otkrio kako izbjeći stršljene: 'U Njemačkoj je kazna 10 tisuća eura za uništenje gnijezda'

 

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Znate li voziti po bljuzgi: Ove znakove upozorenja ne smijete zanemariti
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Ovo svi zaboravljaju: Nije ni čudno da da će vas automobil izdati
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • realist01:

    Kako ih reciklirati kad su to mikronski slojevi, npr. zlata na konektorima? Skidati pomoću žive? Neisplativa i nemoguća reciklaža.

  • Beyonder:

    Ali imamo papirnate slamke, zar nismo spasili svijet??