Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste nasilje

Više od 90 mrtvih u okršajima u Siriji, Arapska liga se povlači

Hama, jedna od rijetkih fotografija iz grada
AFP
29.01.2012.
u 08:09

Lokalni mediji smatraju da ovim potezom Arapska liga želi izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu, u prvom redu Vijeće sigurnosti kako bi dobili zeleno svjetlo za vojnu akciju.

Zbog subotnje eskalacije sukoba između pobunjenika i snaga odanih sirijskom predsjedniku Bashadu al Asaadu,  kada je najmanje 98 osoba izgubilo život, Arapska liga najavila je suspenziju promatračke misije u toj državi.

Među ubijenim je i troje djece, priopćili su iz antivladinih sirijskih organizacija.

- U Siriji se pojačalo nasilje, priopćila je Arapska liga ističući kako smrt nedužnih civila postaje rastuća pojava u sukobima koje ta država trpi.

Odluka o povlačenju došla je samo dan nakon što je sirijski predsjednik pristao uvažiti jednomjesečno produljenje misije započete u 26. prosinca prošle godine. Lokalni mediji smatraju da ovim potezom Arapska liga želi izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu, u prvom redu Vijeće sigurnosti kako bi dobili zeleno svjetlo za vojnu akciju.

22 članice Arapske lige u sklopu promatračke misije zahtjevale su od sirijskog predsjednika zaustavljanje svih vojnih operacija, posebice protiv civila, oslobođenje političkih neistomišljenika, odlazak tenkova iz gradova te dopuštenje strancima, posebice novinarima slobodan dolazak u Siriju.

No u posljednja dva dana na terenu se događa sve, samo ne ono što je Liga uvjetovala Asaadu. Aktivisti u borbi za promjenu vlasti u Siriji izbrojali su 135 ubijenih prošlog četvrtka i petka, dok su udruge za ljudska prava nedaleko od mjesta Karm Al-Zayton bili svjedoci velikog masakra najmanje 47 osoba.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar flegmatik
flegmatik
09:14 29.01.2012.

Zasto gospodin u tirkiznoj majici daje umjetno disanje gole guzice?

UN
unbekant
09:17 29.01.2012.

izdajnike,sve pred\"nisan\"kalsnjikova,a sto se tice vojnog napada amerike na Siriju,za to se prvo mora pitati Rusija,a ne arpska izdajnicka liga,ili UNO,jer ta organizacija ne postoji od napada americki ubica na Irak....

OB
-obrisani-
09:05 29.01.2012.

Pobunjenici, u službi belosvetskih protuha, trebaju im osigurati vlasništvo nad bogatim naftonosnim polima. Tako je u libiji, iraku, a bit će i u iranu - sva prljava nafta mora bit u prljavim rukama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije