Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak nemira

Više od 800 ljudi ozlijeđeno, petero poginulo u sukobima u Kairu

egipat (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
Autori: rak, sd, zb
02.02.2011.
u 14:35

Desetak Hrvata i dalje se bezbrižno sunča i kupa u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikh. Vraćaju se u subotu

Nekoliko tisuća pristaša egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovih protivnika jučer se sukobilo na središnjem kairskom trgu Tahrir.

Egipatski ministar zdravstva izjavio je da je u nasilnim sukobima ubijeno petero ljudi, a više od 800 je ranjeno.

Višesatnu tučnjavu koja je sinoć prerasla i u obračun molotovljevim koktelima i hicima uživo su prenosile svjetske televizije. Istodobno, vojska je pozvala prosvjednike da se raziđu.

Tijekom večernjih sati državna televizija upozoravala je ljude da se smjesta maknu s trga i poštuju policijski sat.

Predstavnici oporbe izjavili su kako ne vjeruju Mubarakovu obećanju da će se povući u rujnu nakon izbora.  Predstavnici zapadnih zemalja danas su pozivali predsjednika Mubaraka da posluša volju naroda i odstupi. Američki predsjednik Barack Obama kazao je da "prijenos vlasti mora biti miran i da mora početi odmah". Slično su poručili i predstavnici Europske unije, a posebno je znakovit poziv turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se smjesta formira prijelazna vlada koja će zemlju dovesti do demokracije.

>>Sutra u tiskanom izdanju: Večernjakov reporter u paklu Kaira: Brutalno su me kamenovali

U strahu da se egipatski scenarij ne bi ponovio i u njegovoj zemlji, jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh najavio je da će se povući  2013. nakon isteka mandata. Saleh je postao predsjednik 1978. Građani Jemena proteklih su dana prosvjedovali tražeći njegov odlazak. 

Desetak Hrvata i dalje se, u organizaciji adriatice.net, bezbrižno sunča i kupa u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikh. Vraćaju se u subotu, a složno su odbili ponudu da se zbog eskalacije nemira vrate ranije. Svi novi grupni polasci su otkazani do daljnjega, kaže Nikolina Frkliž iz adriatice.net.

U turističkim se krugovima, pak, već naveliko kalkulira s mogućnošću da egipatski domaćini vrlo skoro ponude velike popuste za ljetovanje u njihovim resortima.

- Turizam je za Egipat treći izvor prihoda i vrlo je realno očekivati da će čim se situacija smiri tržište pokušati animirati atraktivnim cijenama - kaže Maja Klanac iz agencije Kompas. Dosad se, inače, u Egipat moglo na sedam dana po cijeni od oko 3000 do 8000 i više tisuća kuna u ponajboljim hotelima s pet zvjezdica.

Komentara 312

OB
-obrisani-
18:48 02.02.2011.

gmaz je totalno popizdio

OB
-obrisani-
18:28 02.02.2011.

vidimo se kasnije!

OB
-obrisani-
18:51 02.02.2011.

Mubarak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije