Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasne kemikalije

Više od 64 tone smjese za bombe ostalo je u bivšoj tvornici streljiva

streljivo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.03.2014.
u 08:04

Policija tvrdi da je sav eksploziv zbrinut te da je spornoj komponenti rok trajanja istekao 2005. Bivši je to vojni kompleks

Tvrtka AN-FO 93 u stečaju je, a za njom je na području bivše tvornice za izradu streljiva u Ličkom Osiku, potpuno bez nadzora, ostalo više od 64 tone komponente za izradu gospodarskog eksploziva. Ta komponenta koristi se i za izradu kućnih bombi. Ni nakon višegodišnjeg apeliranja sadašnjeg vlasnika zemljišta, tvrtke za prodaju nekretnina Lika d.o.o., nitko nije ništa poduzeo.

Godinama je to područje bez nadzora. Ulaz u prostorije sa supstancijom slobodan je svima koji uđu u bivši vojni kompleks. U PU ličko-senjskoj ističu da je prošle godine sav eksploziv i streljivo s područja bivše tvornice propisno zbrinuto, a komponenta kojoj je rok trajanja navodno istekao 2005. godine nema eksplozivna svojstva, stoga nije u nadležnosti policije nego vlasnika. Odvjetnik sadašnjeg vlasnika zemljišta, tvrtke Lika d.o.o., Matija Sučić ističe kako je vlasniku tvrtke AN-FO 93 proces zbrinjavanja takvog kemijskog materijala bio preskup pa ga je odlučio – ostaviti. Predstavnici tvrtke AN-FO 93 nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima.Iako od 2009. godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zna za taj slučaj, a 2011. godine je i postupalo u ovom slučaju, do danas ništa nije sanirano. Za izjave, kažu, nisu ovlašteni. Još nije jasno koje će sankcije snositi tvrtka AN-FO 93.

>> Papirnate potvrde s bankomata pune su otrovnih kemikalija?

Komentara 2

DU
Deleted user
09:33 20.03.2014.

Istekao rok trajanja! I konzervama mesnog doručka istekne nekakav rok trajanja pa su i dalje jestive. Pozovite svjetske teroriste da provjere da li je smjesa još uptrebljiva.

CV
c-vitamin
17:00 20.03.2014.

Po hrvatskim zakonima o kemikalijama zabranjema je prodaja toluena koji je glavni sastojak u proizvodnji trotila u smjesama u kojima čini više od 0,1%, a u institutu Jožef Štefan u Ljubljani ga možeš kupiti rafiniranoga koliko ti srce želi (255 litara oko 80 eura)! Ograničeni si samo lovom koliko ga možeš kupiti i prijevozom koliko možeš transportirati od Ljubljane pa do odredišta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije