Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od 60 posto žena smatra da su žene u Hrvatskoj diskriminirane

Kako postotak žena u Saboru iznosi samo 25 posto, čak 85,4 posto ispitanica podržalo je primjenu kvota kao rješenja tog "poražavajućeg problema"
05. rujna 2012. u 18:23 27 komentara 11 prikaza
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Više od 60 posto žena smatra da su žene u Hrvatskoj diskriminirane i da ne sudjeluju u dovoljnom broju u hrvatskoj politici, pokazalo je istraživanje "Žene u hrvatskoj politici 2011." koje je predstavljeno u Centru za ženske studije.

Kako postotak žena u Saboru iznosi samo 25 posto, čak 85,4 posto ispitanica podržalo je primjenu kvota kao rješenja tog "poražavajućeg problema", a na ulogu žena u društvu, pokazalo je istraživanje, najviše utječu mediji.

Nakon predstavljanja rezultata o položaju žena u politici raspravljale su Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, te Mirela Holy i Gordana Sobol iz SDP-a, Morana Paliković Gruden iz HNS-a, Đurđica Sumrak iz HDZ-a i predstavnice ženskih nevladinih organizacija. Sve gošće složile su se da je provođenje istraživanja važno te kako se treba primijeniti za kreiranje javne politike koja će voditi više računa o ravnopravnosti spolova kao jednoj od temeljnih demokratskih vrijednosti.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Miške 3:

  Zbilja, Ingrid i Sobol su diskriminirane u odnosu na radnice Kamenskog, Vartexa, Dalmatinke Sinj, nastavnica u OŠ, medicinskih sestara itd.

 • Felicijen:

  Nisam nikada susreo nijednu ženu koja za isti posao prima manju plaću od muškaraca a stalno je to tema...

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  osjećam se diskriminirano zato što si ne mogu priuštiti ples na štangi, niti zasjedanje u saboru, jer su ove sa slike sve zauzele doživotno, kao da im je ćaća ostavio u nasljeđe. fuuuj