Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLINSKA KRIZA Prisilni godišnji odmori zbog zavrnutih ventila

Više od 300 potrošača iskopčano, vinkovački knjižničari na 10˚ Celzijevih

16.01.2009.
u 18:01

Oči cijele Slavonije uprte su u današnji sastanak Rusije i Ukrajine od kojega ovisi daljnja isporuka plina. Ako plinska kriza potraje još dva tjedna, 800 radnika osječke Saponije će morati na prisilni godišnji odmor.

– Još prošli petak su nam iz HEP-a došli i zapečatili ventil. Proizvodni pogon se pokreće na plin, a alternativno rješenje koje koristimo je loživo ulje kojega će također nestati za oko dva tjedna – kaže Ivan Bakun, tehnički direktor Saponije ističući da je pokretanje pogona na alternativni energent za 30 do 60 posto skuplje od plina.

Upitne plaće
Dobrom ishodu rusko-ukrajinskih pregovora nada se i direktor Sektora za pogon i održavanje HEP-Plina Zlatko Tonković, koji optimistično poručujući građanima da ne paničare jer domaćinstvima neće isključivati plin.

– Na snazi je šesti stupanj redukcije i do sada su na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije do sada isključeno oko 300 velikih nezaštićenih potrošača, a ostali moraju pripaziti i reducirati potrošnju – kazao je Tonković, uvjeren da će uskoro biti riješena plinska kriza. Problema sa isporukom plina imaju i u Požežani. U pogonu staklane Lipik glasa se zbog nestašice ne proizvodi staklo. Dosad su nastale štete veće od milijun kuna, a bit će još veće zbog kašnjenja isporuke. Slični su problemi u Plamen Internacionalu u Požegi gdje postrojenja rade na tehnološkom minimumu.

– Proizvodnja nam poskupljuje jer za jedan dio pogona koristimo struju, ako se ne poveća dotok, početkom idućeg tjedna će prestati raditi emajlirnica, što dovodi u pitanje finalnu obradu gotovih proizvoda, pa i do zastoja u isplati plaća radnicima i obaveza prema državi – ističe član uprave tvrtke Vinko Matijević.

Djeca u kaputima
Plinara istočne Slavonije je do sada isključila oko 100 nezaštićenih potrošača u Vinkovcima. Potrošnja je ostalima po danu smanjena za 20, a noću za 30 posto i nadzire se svaki sat. Od isključenja nisu zaštićene ni kulturne ustanove pa se na udaru službenika Plinare, našla i vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica.

– U ponedjeljak su došli isključiti, ali sam ih podsjetila da se škole ne isključuju, a i kod nas dolaze djeca pa su nam smanjili temperaturu na 10 stupnjeva. Radnici rade u jaknama i kaputima, a dječja igraonica uopće ne radi jer zbog zime roditelji ne dovode djecu – kaže ravnateljica Emilija Pezer.

Bez obzira na plinsku krizu, većih i značajnijih isključenja potrošača na području Slavonskog Broda zasad nije bilo. U tvrtkama unutar industrijske zone Đuro Đaković kažu da se minimalne količine plina neophodne za održavanje normalne razine proizvodnje isporučuju te nitko od zaposlenika neće biti otpušten ni poslan na neplaćeni godišnji odmor. Dosad nije prekinut dovod pekarnicama kojima je osnovni energent za proizvodnju plin. Inače, svi su morali reducirati potrošnju, a u slučaju da kriza potraje, manji proizvođači će prestati s proizvodnjom dok će veliki tražiti alternativne energente poput loživa ulja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije