Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečano otvorenje

Više od 20.000 ljudi na otvaranju Islamskog centra u Rijeci

Džamija u Rijeci, Islamski centar (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/16
04.05.2013.
u 16:13

Geografski smo zagrljeni morem, a ljudski susjedskim razumijevanjem, kazao je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović

- Sretan sam da danas mogu biti ovdje, na otvorenju Islamskog centra u Rijeci – kazao je predsjednik RH Ivo Josipović na današnjoj svečanosti, na kojoj se uz brojne ugledne vjerske predstavnike okupili visoki uzvanici iz Hrvatske, BiH, Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije, Omana, Turske, uvažene mufije i imami iz cijele Europe i brojni posjetitelji, njih preko 20 tisuća.

Džamija s molitvenim prostorom kao središnjim dijelom i cijeli Islamski centar svojom je ljepotom oduševio prisutne. Građevina je umjetnički doprinos Dušana Džamonje, jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara. Oblikom, materijalima, infrastrukturom i okolišem posve je uklopljena u mediteransko podneblje. Geografski smo zagrljeni morem, a ljudski susjedskim razumijevanjem, kazao je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović

- Poruke koje danas upućujemo iz Hrvatske imaju svoju istorijsku težinu i snagu o kojoj će svjedočiti i buduće generacije. Pogotovo što ih zajednički i iskreno šaljemo tek nepuna dva mjeseca prije nego će Republika Hrvatska postati punopravna članica Europske unije – kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH dodavši kako želi i vjeruje da će i njegova država Bosna i Hercegovina u skorije vrijeme postati dijelom velike porodice europskih zemalja. Svečanosti otvorenja nazočio je i Paul Vandoren, šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

- Otvaranje ovakvog centra pokažuje multikulturalni duh koji sam uvijek osjećao prilikom posjeta Rijeci tijekom godina koje sam provodio u Hrvatskoj – kazao je Vandoren.

Investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Rijeka, uz brojne sponzore i donatore, a radove je izveo GP Krk.

Cjelokupna investicija iznosi oko 76 milijuna kuna.

 

.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije