Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od 150 planinara na snijegom prekrivenoj Ivančici

13. siječnja 2009. u 17:12 5 prikaza

Hrvatsko planinarsko društvo Belecgrad iz Belca bilo je domaćin Zimskih planinarskih susreta pri planinarskoj kući Belecgrad. Niska temperatura nije spriječila mnogobrojne planinare iz zagorskih planinarskih društava te one s područja Varaždina, Zagreba, Sesveta, Kutine i Ludbrega da hrabro krenu putovima u snijeg zavijene planine Ivančice. Planinari su se ujutro okupili kod belečke crkve Marije Snježne koju su imali prilike razgledati, a zatim su krenuli na pješačenje do planinarske kuće Belecgrad koja se nalazi na 445 m nadmorske visine, podno stare utvrde Belecgrad.

Kuhano vino i čaj
Već prema želji, grupe planinara u pratnji domaćih vodiča pohodile su Mindžalovec, Osinec i druge obližnje vrhove Ivančice, a neki su se uputili i na najviši vrh. Gostoljubivi domaćini pobrinuli su se da nakon povratka s pješačenja svakog gosta i planinara dočeka vruće huhano vino, topli čaj, grickalice, a nudio se i planinarski grah. Nije bilo zime zahvaljujući okrepi i veseloj atmosferi, a druženje je potrajalo cijelo poslijepodne uz sastav Dečki z bregov, razgovor i stvaranje prijateljstava. Zimski planinarski susreti pri Belecgradu održavaju se tradicionalno već osmu godinu zaredom i uvijek su dobro posjećeni, a ove nedjelje okupilo se oko 150 planinara.

– Običaj je da druženje priređujemo druge nedjelje u siječnju, zatim u svibnju slijedi pohod Belečkim planinarskim putem, a posljednji je tradicionalni susret u rujnu. Na zimski susret stižu nam samo planinari, a kad je toplije, na druženjima nam se pridružuju i mještani. Zadovoljan sam odzivom i nastavkom suradnje s našim prijateljskim društvima – kaže Stjepan Hanžek, predsjednik HPD-a Belecgrad koji postoji već 11. godinu, a broji oko 150 članova.

Društvo se u deset godina postojanja može pohvaliti mnogobrojnim uspjesima. Godine 2000. počela je gradnja planinarske kuće, a dobrovoljnim radom brojnih članova te uz pomoć donatora i sponzora kuća je dovršena i raspolaže sa 40 ležajeva, dnevnim boravkom, kuhinjom, sanitarnim čvorom i natkrivenom terasom, a svi gosti hvale njezinu ljepotu i lokaciju. U proljeće će biti uređen i okoliš, a tu je kuću Hrvatski planinarski savez proglasio najboljom u 2005. godini. HPD Belecgrad prošle je godine u svibnju bio domaćin Dana hrvatskih planinara i u dva dana ugostio više od tisuću planinara iz 80-ak planinarskih udruga iz cijele Hrvatske.

Planinarska akcija
Osim što je za tako malo društvo velika stvar što je dobila povjerenje za organizaciju susreta na državnoj razini, potkraj prosinca društvu je uručeno i priznanje HPS-a za najbolje organiziranu planinarsku akciju u prošloj godini. HPD Belecgrad ujedno okuplja i planinarski pomladak, uglavnom osnovnoškolce koji sudjeluju u akcijama i radu društva.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom